Hlavní obsah

Čtyři centimetry od medaile Vadlejcha bolí. Vytáhl jsem si Černého Petra, lituje

Aktualizováno

Byl součástí jednoho z nejkvalitnějších závodů oštěpařské historie a sám k němu vydatnou měrou přispěl. To ale byla pro Jakuba Vadlejcha slabá útěcha. Však čtyři centimetry, které ho dělily od bronzu, jsou na devadesátimetrových vzdálenostech nicotná vzdálenost.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jakub Vadlejch se z Paříže vrátí bez medaile.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Mluvil klidně, přesto trochu sklesle. Jako vyznavač statistik si dobře uvědomoval, že kromě Sydney 2000 by jeho výkon 88,50 m na medaili stačil na všech olympiádách.

V Římě jste evropský titul uzmul posledním pokusem. Snažil jste se oživit tyto vzpomínky v závěru soutěže?

Před každým hodem jsem se snažil vybavit si své nejlepší hody. A 88 a půl metru bude mezi mými deseti nejlepšími závody. Však před třemi lety v Tokiu jsem bral stříbro za hod o skoro dva metry kratší.

V první půlce finále jste se každým pokusem zlepšoval.

Nevyvíjelo se to úplně ideálně. Začal jsem 80 metry, ale nevěšel jsem hlavu, to se občas stává. Samozřejmě jsem bojoval, snažil se přidávat metry každým pokusem, což se povedlo. Ale Peters odpověděl o čtyři centimetry delším hodem a já už nenašel zbraň.

Co jsou v oštěpu čtyři centimetry?

To klidně může být chyba měření, jak se zapíchne bodec, titěrný rozdíl, jenž občas rozhoduje. Chtěl jsem na Peterse hned odpovědět, ale ten hod se mi nepovedl. Měl jsem další dvě rány, ale ani v jedné jsem se s tím nedokázal úplně srovnat. Bojoval jsem, seč to šlo, ale asi to jednou přijít muselo, že medaili nezískám. Dneska jsem si vytáhl toho černýho Petra já.

Co se startovním polem udělalo skoro 93 metrů Pákistánce Nadíma?

To byl opravdu šach mat pro všechny. Protože 93 metrů z nás tam hodil akorát Peters v hurikánu v Dauhá. Od té doby to byl boj o druhé místo.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Tušil jste, že Nadím, který startuje minimálně, má na takové metry?

Tahle vzdálenost je extrém. Oštěp mu fakt nechtěl padat, udělal to pěkně. A to, že nezávodí? To je druhá věc. Myslím, že tenhle přístup je historicky unikátní. Nikdo netuší, proč to dělá. Ale asi to dělá dobře. Je olympijský šampion, víc k tomu říct nejde.

Co takové smolné čtvrté místo udělá s vámi? Spíš vás psychicky srazí, nebo namotivuje?

Je to čtvrté místo, ale úžasný závod, dlouhý hod. To je skvělé, ale jelikož mám ve sbírce šest velkých medailí a vyhrané Diamantové ligy, tak je pro mě čtvrté místo nezvyklé. Musím tu chvilku vstřebat. Myslím, že se mi to rozleží a budu rád, na druhou stranu ty medaile jsou krásné a líbila by se mi. A mrzí mě to za české fanoušky, kterým jsem chtěl medaili z toho nejhezčího sportu přinést. Ale příště o ni chci zase bojovat, určitě mě tohle nezlomí.