Hlavní obsah

Co ta flaška v ruce? Asketa Djokovič pařil na lodi

Po vytouženém pařížském triumfu Novak Djokovič tak trochu zmizel z tenisového dění a užíval si svůj olympijský triumf i na jachtě ve vlnách Jadranu. Nebylo by po něm ani vidu, ani slechu, před pokračováním sezony ale byl zastižen víceméně náhodou, jak dovádí na lodi v Dubrovníku, kde - světě div se - vyhlášený asketa poskakoval po lodi a zapíjel zlato z Paříže.

Foto: Zorana Jevtic, Reuters

Novak Djokovič při uvítání úspěšných srbských sportovců v Bělehradě.

Článek

Běžné životosprávní neřesti, to není Djokovičova parketa. Srbského velikána v takovýchto scénkách, kdy pije z flašky šampaňské a skáče do moře, fanoušci často nevidí. Olympijské vítězství je ale vskutku výjimečné i pro Djokoviče. „Tohle je můj největší sportovní úspěch, jaký jsem v kariéře zažil,“ tvrdil ještě ve francouzské metropoli.

A přišly rozjařené oslavy. Čtyřiadvacetinásobný grandslamový šampion si přitom dává na životosprávu velký pozor. Není tajemstvím, že má, co se týče zdraví a životosprávy, promyšlené vše. Snad i každý polknutý hlt vody.

Stravuje se jinak než většina soupeřů. Vynechává maso. Na veganské stravě jede již více než osm let. Ze své stravy většinou vynechává i klasický cukr.

„Jím rostlinně a myslím, že to je jeden z důvodů, proč se tak dobře zotavuji. Nemám už žádné alergie. A takhle mi to vyhovuje,“ uvedl před časem tenista. Je k sobě přísný. Těžko jej něco zlomí.

Jeho zásadovost byla patrná i ze záležitosti spojené s vytrvalým odmítáním očkování proti covidu.

Po pařížském finálovém úspěchu proti Carlosi Alcarazovi upoutal pozornost nejen oslavami na balkánskou notu v olympijské vesnici.

Vyhlásil, že dvě stě tisíc eur, které srbská vláda ´svým´ sportovcům vyplácí za zlato z OH, kompletně věnuje charitativním organizacím v zemi.

A nechyběl na velkolepém přivítání srbských medailistů v Bělehradě.