Hlavní obsah

Co blázní? Dostál nechápal, proč se na něj sok lepí. Líbím se mu, nebo mám takovou přitažlivost?

Nerozhodil ho ulitý start, vlastně o něm nevěděl. A pak si jel svou vlastní rozjížďku, ve které měl za cíl skončit druhý, aby byl nasazený do „lehčího“ semifinále. Dvě tři stovky metrů před cílem už měl kajakář Josef Dostál jistotu, že z toho druhý flek skutečně bude, a tak závěr dojel na půl plynu, sledoval velkoplošnou obrazovku, a když na ni viděl svou tvář, schválně se usmíval.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Kajakář Josef Dostál suverénně postoupil do semifinále.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Přiznává, že dlouho studoval olympijský postupový klíč, podle kterého se tvoří obsazení jeho sobotního semifinále. A když ho rozlouskl, usoudil, že nejvýhodnější pro něj bude skončit druhý.

„Jsou tu dva postupové klíče a zatím se používal typ číslo jedna. Podle jmen, která jsou papírově silná, jsem si spočítal, že cílem bude druhé místo a budu mít lehčí a výhodnější semifinále,“ vysvětluje Dostál.

Jak si přál, tak se i stalo. Jeho středeční rozjížďku vyhrál Australan Green, a byť v závěru tuhnul, Dostál se za ním na kilometrové trati nehnal. „Já se do cíle už doklouzal. Vjížděl jsem s vypuštěným koncem, koukal jsem na tribuny. Vím, že mě zabírala kamera, tak jsem se do ní usmíval. Může se to zdát trošku nesportovní, ale na druhou stranu jsem první tři čtvrtiny jel fakt ostře. Pak jsem dojel, jak jsem potřeboval,“ popisuje Dostál, který je na čtvrté olympiádě.

Skutečně to byl zprvu boj. Green pádil, podobně Uzbek Machakamov. Dostálovi blesklo hlavou, že je tempo možná až přepálené, ale že se udrží s nimi. „Uzbek jel i dost blízko mě. Říkal jsem, co blázní. Jestli se mu líbím nebo mám takovou přitažlivost? Vnímal jsem ho hodně, ale zase jsem si říkal, že to není kluk, který by jezdil dlouhodobě vpředu, tak by bylo divné, kdyby mě dnes ohrožoval. Nechávalo mě to klidným. Trochu jsem doufal, že Tomovi (Greenovi) ujedu, což se nekonalo, ale třeba to v semifinále a finále bude jiné,“ pravil Dostál.

Toho nerozhodil ani jeho ulitý start. Nevěděl o něm. Že je viníkem zdržení, zjistil až v cíli od Australana Greena. Naopak před opakovaným startem se pro jistotu podíval znovu na kormidlo a spatřil, že má na něm chaluhu. Shodil ji a úspěšně vyrazil vpřed.

Obr Dostál podobně jako další Čech Martin Fuksa se usadil v domku kousek od kanoistického areálu, nechtěl se denně trmácet do olympijské vesnice. Bydlí s ním snoubenka Anežka Paloudová, rovněž reprezentantka, sestra Anna, která plní roli fyzioterapeutky, a budoucí švagrová Karolína Paloudová, jež coby vystudovaná nutriční poradkyně vaří. „Vstanu, slezu v pyžamu patro a mám připravenou snídani. V olympijské jídelně jsou fronty a jídlo není ideální.“

Mezi závody a tréninky pak u nich letí společenské hry. „Vzali jsme Výbušná koťátka a včera jsem jednu hru dokonce vyhrál,“ směje se Dostál.

Tak snad to nebude jeho jediné francouzské vítězství, to hlavní by se mohlo zrodit v sobotu.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.