Hlavní obsah

Biker Pidcock i přes defekt obhájil zlato, vyslechl si bučení. Problémy potkaly i Cinka

Aktualizováno

Závod v cross country horských kol na olympijských hrách v Paříži nabídl nádherný souboj o zlato, o které v posledním kole bojovala trojice bikerů. Největší favorit Tom Pidcock nakonec dokázal obhájit triumf z Tokia, když se i přes defekt dotáhl na vedoucího Francouze Victora Koretzkého. Brit se před soka dostal těsně před cílem drzým manévrem, jímž soupeře málem srazil z kola. Ve finiši si od francouzských fanoušků vyslechl bučení. Český zástupce Ondřej Cink skončil s více než šestiminutovou ztrátou na 25. místě.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Ondřej Cink obsadil na OH v Paříži v závodě cross country 25. místo.

Článek

Zkušený 33letý Cink se s číslem 22 dokázal po startu protáhnout do elitní patnáctky. Při dělení se však nedokázal zachytit čelní skupiny a mezi největší favority už se nedostal. Pohyboval se kolem 18. pozice, ve třetím kole ho však potkal defekt, kvůli němuž ztratil minutu a propadl se o devět míst. Na rozdíl od Tokia sice závod dokončil, při své čtvrté účasti ale své dvě čtrnáctá místa z Ria a Londýna nevylepšil.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Český reprezentant Ondřej Cink skončil v závodu horských kol cross-country mužů na 25. místě.

Defekt na konci třetího okruhu musel řešit i doposud vedoucí Pidcock. Výměnou předního kola ztratil necelých čtyřicet vteřin. Z deváté příčky však zahájil úžasnou stíhací jízdu. Před posledním okruhem se docvakl na Koretzkého, s nímž jel i Jihoafričan Hatherly.

Úřadující šampion, který se věnuje primárně silniční cyklistice, tahal tempo a snažil se domácího Francouze utrhnout. Ale marně. V nečekaný moment zaútočil Koretzky a na chvíli se konkurenta zbavil. „Ale ve sjezdu jsem udělal chybu, vyjel jsem mimo trať a to mě stálo zlato,“ komentoval moment, který nezachytily televizní kamery.

Brit se tak znovu dotáhl k soupeři a necelou minutu před cílem vytáhl překvapivý manévr. Při rozdělení trati zvolil levý objezd kolem stromu a drze se před soka natlačil. Došlo ke kontaktu a Francouz málem spadl z kola. Na něm se udržel, ovšem ztratil kontakt a musel se spokojit se stříbrem.

Závěr už si totiž Pidcock pohlídal a může slavit obhajobu zlaté medaile. V cíli si ovšem od domácích fanoušků nevyslechl ovace, ale bučení. Koretzky však vzal kontroverzní moment sportovně. „Dotkl se mě a vycvakl mi nohu z pedálu. Těžko jsem mohl něco dělat. Ale Tom je velký šampion,“ naznačil 29letý Francouz, že k žádným protestům sahat nebude.

Brit si dalším obrovsky cenným triumfem nadělil předčasný dárek k úterním 25. narozeninám. „Victora je mi líto, měl úžasnou podporu a byl ohromně rychlý. Nemohl jsem se ho zbavit, tak jsem musel najít nějakou mezeru. Je to olympiáda, tam je prostě potřeba jít do toho naplno,“ líčil šťastný Pidcock.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Tom Pidcock obhájil olympijské zlato v závodě horských kol.

Třetí místo udržel Hatherly. Poprvé od roku 2004 zůstali bez olympijské medaile Švýcaři. Pětatřicetiletý Mathias Flückiger skončil pátý, o tři roky starší legenda Nino Schurter až devátý.

Cross country:

Muži (35,2 km):

1. Pidcock (Brit.) 1:26:22

2. Koretzky (Fr.) -9

3. Hatherly (JAR) -11

4. Braidot (It.) -34

5. Flückiger (Švýc.) -1:20

6. Gaze (N. Zél.) -1:41

…25. Cink (ČR) - 6:06.