Hlavní obsah

Čína ovládla i popáté olympijskou soutěž družstev stolních tenistů

Čínští stolní tenisté ovládli i popáté na olympijských hrách soutěž družstev. Ve finále v Paříži potvrdili svou nadvládu v disciplíně od jejího zavedení do programu her v Pekingu 2008 a Švédsko porazili 3:0 na zápasy. Seveřané, kteří se do medailových bojů pod pěti kruhy dostali poprvé, ale ve všech duelech favoritům vzdorovali a prohráli je až v pěti setech.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Stolní tenisté Číny ve finále kralovali

Článek

Pro Čínu vybojovali úvodní bod ve čtyřhře legendární Ma Lung se světovou jedničkou Wang Čchu-čchinem, kteří 3:2 zdolali Kristiana Karlssona a Antona Källberga. V repríze finále dvouhry poté singlový šampion z Paříže Fan Čen-tung opět porazil stříbrného medailistu Trulse Möregaardha a rozhodující třetí bod přinesl Číně Wang Čchu-čchin z duelu s Karlssonem.

Pětatřicetiletý Ma Lung, už před finále nejúspěšnější stolní tenista v historii olympijských her, se stal díky zisku šestého zlata i nejúspěšnějším čínským olympionikem. Další start pod pěti kruhy už neplánuje, kariéru ale končit ještě nechce. „Po Tokiu už jsem nečekal, že ještě budu v Paříži. Je úžasné, že jsem to ještě tři roky zvládl a tady jsme zúročili naši tvrdou práci,“ řekl Ma Lung, jenž se nedostal do nominace pro soutěž jednotlivců a nemohl v ní tak útočit na třetí zlato v řadě.

Druhý bronz získal v Paříži sedmnáctiletý stolní tenista Félix Lebrun. V duelu o třetí místo v soutěži družstev vyhrál obě své dvouhry včetně té rozhodující a pomohl domácí Francii k vítězství 3:2 nad Japonskem a zisku premiérové medaile v týmech.

Úvodní bod Francouzů vybojoval proti obhájcům bronzu jeho starší bratr Alexis ve čtyřhře společně se Simonem Gauzym. Félix Lebrun poté zvýšil po pětisetové bitvě s Tomokazuem Harimotem už na 2:0, Japonci ale dokázali v dalších singlech vyrovnat. Za nerozhodného stavu 2:2 bronzový medailista ze soutěže jednotlivců porazil Hirota Šinozuku 3:1 na sety.

Olympijská medaile je snem každého hráče a to, že jsme to dokázali doma ve Francii, před zraky rodiny a s tímhle týmem, to je něco, co bychom si chtěli užít, jako dlouho to jen půjde," řekl Félix Lebrun, jenž plánuje medailové úspěchy oslavovat, i když se vzhledem k věku musí podle zákona obejít bez alkoholu.

Stolní tenis:
Muži - družstva:
Finále:
Čína - Švédsko 3:0
Ma Lung, Wang Čchu-čchin - Källberg, Karlsson 3:2 (-8, 4, 3, -6, 7)
Fan Čen-tung - Möregardh 3:2 (-10, 8, 9, -11, 5)
Wang Čchu-čching - Karlsson 3:2 (9, 5, -10, -10, 2)
O 3. místo:
Francie - Japonsko 3:2
Gauzy, A. Lebrun - Šinozuka, Togami 3:1 (5, 7, -5, 6)
F. Lebrun - Harimoto 3:2 (-11, 4, -9, 6, 10)
A. Lebrun - Togami 1:3 (-8, -9, 9, -9)
Gauzy - Harimoto 1:3 (-8, 8, -8, -12)
F. Lebrun - Šinozuka 3:1 (7, 7, -12, 11)

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.