Hlavní obsah

Chyba za chybou. Pokazila jsem to, rozplakala se jasná favoritka na tenisové zlato

Čtyřikrát už dokázala vyhrát French Open a na pařížské antuce nebylo větší favoritky na olympijské prvenství. Jenže světovou jedničku Igu Šwiatekovou čeká v pátek pouze souboj o třetí místo. Semifinále s Číňankou Čchin-wen Čeng polská tenistka nezvládla. A po výsledku 2:6, 5:7 se psychicky rozsypala.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Světová jednička Iga Šwiateková v Paříži olympijské zlato nezíská.

Článek

I bývalá vynikající deblistka Lucie Hradecká tento týden ve vysílání Studia Paříž prohlásila, že pro ni není jasnější adeptky na zlato z dvouhry na Roland Garros, než je Šwiateková. Stejně jako před osmi lety v Riu (Monica Puigová) a třemi v Tokiu (Belinda Bencicová) ale uvidíme vítězku ženského singlu, která nevyhrála grandslamový turnaj.

Šwiateková předvedla 36 nevynucených chyb (soupeřka jen 13), ve druhé sadě nevyužila vedení 4:0 a po necelých dvou hodinách šla blahopřát Číňance. Poprvé od čtvrtfinále French Open v roce 2021, kdy podlehla Řekyni Marii Sakkariové, zažila Polka na svém nejoblíbenějším kurtu porážku.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Iga Šwiateková v semifinálovém souboji proti Číňance Čeng Čchin-wen.

Pozápasový rozhovor pro Eurosport pak v návalu emocí předčasně ukončila. Pro polské fanoušky Šwiatekové to byl opravdu smutný pohled.

„Měla jsem problém na bekhendu. To je většinou můj nejsilnější úder, ale dnes jsem na tom nebyla technicky dobře. Hrály jsme každý den, nebyl čas to vypilovat. To ovšem není omluva, Čeng toho dokonale využila,“ pochválila letošní finalistku Australian Open, která trénuje v Barceloně a s antukou si rozumí.

„Takže… No, já prostě… Zkazila jsem to,“ říkala Šwiateková čím dál roztřesenějším hlasem.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Reportér Eurosportu se ještě pokusil zeptat na páteční utkání o třetí místo, ale 23letá Polka už nebyla schopná odpovědět. Rozplakala se, otočila se ke zdi, schovala obličej do dlaní a víc neřekla. Kolem dalších novinářů jen prošla se slovy: „Promiňte, příště…“

Moc času, aby se dala dohromady na zítřejší duel proti poražené ze semifinále Slovenky Schmiedlové a Chorvatky Vekičové, ale polská hvězda nemá.