Hlavní obsah

Chyba i obrovské zklamání. Ondrův soupeř a jeden z favoritů je ze hry

V lezecké kombinaci patřil mezi největší adepty na olympijskou medaili. V obtížnosti však Japonec Tomoa Narasaki předvedl nečekané zaváhání, které ho nakonec stálo finálovou účast. Tím se zase trochu otevírá cesta k cennému kovu pro českého reprezentanta Adama Ondru.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Japonský lezec Tomoa Narasaki pokazil v semifinále olympijských her v Paříži obtížnost a vůbec neprošel do finále.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Před třemi lety na domácích hrách v Tokiu zažil smolný závěr. V závodě, jehož součástí bylo i lezení na rychlost, skončil čtvrtý.

„Chci získat zlato v Paříži,“ hlásil ihned. Od té doby dřel, makal, do Francie dorazil dobře připravený. V semifinálovém boulderingu obsadil druhé místo, tedy stejné, jaké mu v této disciplíně patří ve světovém žebříčku.

I když obtížnost je jeho horší disciplínou, očekávalo se, že si postup mezi elitní osmičku pohlídá. Jenže přišla nečekaná chyba hned ve druhé pasáži. V místě, kde vypadlo mnoho závodníků, ale ti nejlepší včetně Ondry ho dokázali překonat.

Připsal pouhých 12,1 bodu a věděl, že by se musel stát zázrak, aby se v Paříži ukázal v pátečním boji o medaile. Naděje rozmetal hned následně lezoucí Rakušan Jakob Schubert a v japonském týmu zavládl ohromný smutek.

„Jsem velmi zklamaný, protože moje tělo bylo dobře připravené. Klouzaly mi nohy více, než jsem čekal, a ve chvíli, kdy jsem se tam snažil odrazit, mi vyklouzla i ruka,“ líčil 28letý Narasaki.

„Chtěl jsem si vynahradit zklamání z Tokia, kde jsem byl pod velkým tlakem. Tentokrát vůbec,“ pravil.

Tvrdí, že neúspěch v podobě desátého místa ho nakopne. „Vím, že dosáhnout na olympiádě skvělého výsledku je těžké, ale budu na sobě dál tvrdě pracovat. Chci se znovu připravit a startovat za čtyři roky v Los Angeles,“ podotkl.

V pátek bude jen mezi diváky a sledovat, zda 17letý supertalent Anraku, jednoznačný vítěz semifinále, potvrdí roli favorita. Uvidí, jak o cenný kov bojuje i třetí muž semifinále Adam Ondra, kterému tak po výpadku Narasakiho odpadl jeden z hlavních konkurentů.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.