Hlavní obsah

Chtěla jít spát, ale přišla šance na reparát. Teď bude muset Seemanová rozhýbat kyčle

Jsem daleko spokojenější, říká česká plavkyně Barbora Seemanová po olympijském semifinále na 100 metrů volným způsobem, v němž původně vůbec neměla startovat. Po nepovedených rozplavbách ale nakonec dostala šanci na reparát a časem 53,94 obsadila celkové 13. místo. „Teď dám určitě přednost spánku,“ hlásí před dvoudenním volnem. Pak bude muset na polohovku rozhýbat kyčle.

Foto: Ondřej Deml, ČTK
Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Dopoledne byla ke svému výkonu 54,66, který ji zařadil na 17. místo a do pozice první náhradnice, velmi kritická. Za vlastním českým rekordem z červnového ME v Bělehradě (53,50) totiž zaostala o sekundu a šestnáct setin.

Jenže Kanaďanka Margaret Mac Neilová se odhlásila a Seemanová, šestá žena pondělní olympijské dvoustovky volně, mohla absolvovat své třetí pařížské semifinále. „Přála jsem si vylepšit ranní čas a dokončit stovku s lepší náladou, takže jsem ráda za šanci, že jsem se dostala pod 54 sekund,“ říká.

Po rozplavbách už nepočítala s tím, že by v úterý ještě jednou skočila do bazénu. „Plán byl, že až do středečního odpoledne budu spát, abych dohnala to, co jsem nestihla za poslední dva dny,“ prozrazuje.

Naštěstí se příjemnou informaci dozvěděla celkem rychle. „Ještě tady na lehátku po vyplavání, takže jsme všechno změnili hned. Věděla jsem, že chci plavat,“ konstatuje.

Nakonec je z toho třináctá příčka, kterou navázala na jedenácté místo na stovce motýlkem a zmíněné šesté v hlavní disciplíně 200 metrů volným způsobem. Tedy tři starty, tři semifinále. Splněný předolympijský cíl, či dokonce sen?

„Asi jo. Chtěla jsem určitě semifinále na 100 kraul, i když určitě by bylo příjemnější si ho vybojovat sama. Ale asi to tak mělo být. Někdo mi dal nějaké znamení a jsem ráda za šanci. Semifinále se určitě počítá a opravdu jsem ráda, že čas byl kvalitnější,“ líčí.

Po čtyřech dnech závodění má teď chvíli volno. V pátek se pak představí v rozplavbách na své doplňkové disciplíně 200 metrů polohově.

„Rozhodně dám přednost regeneraci a odpočinku. U mě je strašně znát, když mi chybí naspané hodiny. To bude priorita a uvidím, jak se budu cítit, jestli se přijdu podívat na bazén, nebo někam jinam. Ale to asi až po polohovce,“ nastiňuje.

Nabízí se otázka, zda i v polohovce alespoň v koutku duše cílí na čtvrté semifinále. Primárně si ale půjde poslední závod užít. „Polohovku mám jako třešničku na dortu. Jestli jsem neměla očekávání na stovce kraulem, tak tady už vůbec ne. Prsa jsem neplavala tak týden, takže si musím rozcvičit kyčle. Ne, sranda, ale bude to hezká tečka za sezonou,“ usmívá se 24letá reprezentantka.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.