Hlavní obsah

Chebetová z Keni získala v Paříži vytrvalecký zlatý double

Keňská běžkyně Beatrice Chebetová získala na olympijských hrách v Paříži vytrvalecký double. Po triumfu na 5000 metrů dnes vyhrála i na dvojnásobné trati v čase 30:43,25. Druhým místem překvapila Italka Nadia Battoclettiová, bronz má stejně jako na 5000 metrů Sifan Hassanová z Nizozemska, která se v Paříži chystá i na maraton.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Keňská běžkyně Beatrice Chebetová získala na olympijských hrách v Paříži vytrvalecký double.

Článek

Favoritky se v běhu na 10 000 metrů držely v závětří, přenechaly iniciativu jiným, a tak tempo nebylo nijak vysoké. Nejvíc vzadu se pohybovala jako obvykle Hassanová, jíž se zlatý double povedl před třemi lety v Tokiu.

Italská mistryně Evropy Battoclettiová míchala kartami už na 5000 metrů. Dokonce se tam chvíli radovala z bronzu, než jury zrušila diskvalifikaci Keňanky Faith Kipyegonové.

I tentokrát předvedla skvělý finiš, jemuž odolala jen Chebetová. Keňanka v květnu v Eugene vytvořila světový rekord a dnes získala v disciplíně, která je v olympijském programu teprve od roku 1988, první zlatou medaili.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.