Hlavní obsah

Macháč a Siniaková jsou v semifinále mixu. Přibyly i další české postupy. Muchová s Noskovou senzačně vyřadily jedničky!

Aktualizováno

Poslední český zástupce v singlu na olympiádě končí. Tenistka Barbora Krejčíková v boji o semifinále podlehla Slovence Anně Karolíně Schmiedlové po setech 4:6, 2:6. Wimbledonská vítězka si spravila chuť po boku Kateřiny Siniakové ve druhém kole čtyřhry. Ve dvou setech (7:5, 6:4) si poradily s japonskou dvojici Aojamaová, Šibaharaová. Druhý ženský pár Karolína Muchová, Linda Nosková senzačně vyřadil nasazené jedničky Gauffovou, Pegulaovou z USA po setech 2:6, 6:4, 10:5. V boji o postup do semifinále Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem porazili turnajové dvojky Krawietz, Pütz z Německa po setech 3:6, 6:1 a 10:5. O nejlepší čtyřku se Macháč úspěšně pral také se Siniakovou v mixu s japonským týmem Šibaharaová, Nišikori.

Foto: Edgar Su, Reuters

Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč ve čtvrtfinále.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Vítězka letošního Wimbledonu a Roland Garros 2021 Krejčíková si připsala první porážku po deseti zápasech. V duelu s 67. hráčkou světa Schmiedlovou doplatila na 32 nevynucených chyb, soupeřka jich udělala 15. Osmadvacetiletá Krejčíková si přesto vylepšila pod pěti kruhy singlové maximum. Dosud byla nejdál v osmifinále před třemi lety v  Tokiu.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Barbora Krejčíková servíruje v semifinále proti Slovence Anně Karolíně Schmiedlové.

„Od začátku jsem prohrávala, a když jsem se vrátila do stavu 4:4, tak mi to prostě nevyšlo. První set byl zlomový. Potom jsem se snažila najít energii i ve druhém, ale… Bylo tam pár těsných gamů, které mi nevyšly, pak už jsem prostě nemohla, bylo toho moc, neměla jsem energii,“ řekla Krejčíková. „Jsem ráda, že vůbec stojím.“

Macháč a Pavlásek v bojích o medaile

Macháč s Pavláskem dokázali v olympijském deblu vyřadit už silné Brity Salisburyho se Skupskim i chilský pár složený z elitních singlistů Jarry, Tabilo. A vypořádali se také s dalšími deblovými specialisty Krawietzem a Pützem z Německa. Už tradičně na olympijském turnaji čeští reprezentanti ztratili úvodní sadu (3:6), pak už proti favoritům ale jasně dominovali.

Foto: Phil Noble, Reuters

Adam Pavlásek (vlevo) a Tomáš Macháč ve čtvrtfinále mužského deblu proti dvojici Krawietz, Pütz z Německa

Němcům nebyla nic platná vydatná podpora z publika. Ve druhé sadě jen horko těžko na poslední chvíli odvraceli potupného „kanára“. Český pár pak definitivně zlomil soupeře v super tiebreaku. Za stavu 1:2 jim dvakrát prolomil servis a náskok aktivní hrou udržel až do konce.

„Byl to těžký debl, protože soupeř hrál velice solidně. Ale od druhého setu jsme hráli precizně, takticky, přesně to, co jsme chtěli. Já zahrál skvěle super tiebreak včera, Adam dnes, takže jsem rád, že jsme se takto vystřídali,“ řekl Macháč, který ještě ve středu hraje duel ve smíšené čtyřhře. „Že jsme zápas od medaile? Zní to pěkně, ale pořád je to daleko. Máme na to při nejhorším dva zápasy, abychom placku získali. Cesta to bude daleká a trnitá, ale uděláme všechno pro to, abychom to zvládli,“ přidal Pavlásek.

Oba by si pak pro semifinále přáli duel proti Nadalovi s Alcarazem, protože jejich spojení se už nemusí opakovat. Jenže tužba se nenaplnila. Španělské hvězdy ztratily svůj duel s americkým duem Austin Krajicek, Radživ Ram.

Muchová s Noskovou si vyšláply na nasazené jedničky

Muchová s Noskovou po úvodní prohrané sadě (2:6) musely duel proti nasazeným jedničkám Gauffové, Pegulaové otáčet. Zlepšení ve druhém setu nezhatila ani přibližně půlhodinová nucená přestávka kvůli dešti za stavu 5:4 pro českou dvojici.

Po návratu na kurt devatenáctiletá Nosková sadu doservírovala a také v super tiebreaku se blýskla několika povedenými údery. České reprezentantky ukončily utkání při druhém mečbolu a o semifinále si zahrají s tchajwanskou dvojicí Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i.

„Že tady Češi vítězí v super tiebreaku? Nasadili jsme taktiku, která vychází,“ žertovala Linda Nosková. „Příště si musíme dát pozor na ten první set, ale když to dopadne stejně, tak se zlobit nebudeme.“

Kde přišel zlom? „Začaly jsme proměňovat šance, které jsme měly i v prvním setu. Ve druhém jsme to využily, pak jsme si dokázaly i podržet podání a doservírovaly to. V super tiebreaku člověk nikdy neví a Linda chytla super slinu, takže to nám vyhrálo zápas,“ přidala Karolína Muchová.

Krejčíkové pomohla Siniaková zapomenout na singl

Turnajové dvojky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková splnily papírové předpoklady, když ve dvou setech vygumovaly z pavouku čtyřher japonský pár Aojamaová, Šibaharaová. V obou sadách zvítězily rozdílem dvou her. Nicméně tu první vydřely. Soupeřkám třikrát sebraly servis, ale ve dvou případech o něj okamžitě přišly. Ve druhém setu jim stačilo jednou prolomit podání Japonek, protože při nadhozech ze základní čáry byly stoprocentní. Nakonec využily třetí mečbol.

„Jsou to dobré deblistky a bylo to náročné, což jsme věděly. Obzvlášť s tím programem, co máme. Takže za mě skvěle zvládnuté, vybojované. Držely jsme se spolu a za mě pak nakonec super výkon,“ uvedla Siniaková.

Ta následně pospíchala na noční mix s Macháčem. Čeští reprezentanti porazili japonskou dvojici Kei Nišikori, Ena Šibaharaová 7:5, 6:2 a zabojují pod pěti kruhy o první společnou medaili. V boji o finále narazí ve čtvrtek na kanadskou dvojici Félix Auger-Aliassime, Gabriela Dabrowská.

„Začali jsme nejlépe, jak jsme mohli. Měli jsme dva brejky, vedli 3:0, ale pak se to blbě otočilo. Spadlo nám hodně energie, bylo těžké ji hledat, ale povedlo se nám to. Následně jsme zase nakopli a předváděli výkon jako na začátku. Jsem strašně pyšný, že jsme to zvládli tak skvěle,“ řekl Macháč. „Abychom tady získali nějakou medaili, tak musíme zvládat i takové stavy. Dneska jsme to lovili ze dna, ale podařilo se to.“

Jedinými českými tenisty, kteří získali ve smíšené čtyřhře olympijskou medaili, byli Radek Štěpánek a Lucie Hradecká. Ti vybojovali před osmi lety v Riu de Janeiro bronz.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.