Hlavní obsah

Čeští mistři super tiebreaků! Tak nedáme ho příště hned, říká Pavlásek. Pomáhá i „šaman“

Svými třemi zápasy na pařížské antuce si vysloužili přezdívku „Mistři super tiebreaků“, protože průběh jejich mačů se totiž drží totožného – a zatím hodně úspěšného – scénáře. Adam Pavlásek s Tomášem Macháčem prohrají první set, v tom druhém skóre srovnají a pak je vítězný super tiebreak (tedy hra do deseti bodů) posune do dalšího kola. „Možná by nebylo špatné, kdyby se hned hrál super tiebreak,“ směje se Pavlásek. „I když raději ne, já se potřebuji trošku rozehrát a chytnout.“

Foto: Phil Noble, Reuters

Adam Pavlásek (vlevo) a Tomáš Macháč ve čtvrtfinále mužského deblu proti dvojici Krawietz, Pütz z Německa

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje)  Po třech supertiebrekových výhrách dokráčeli Pavlásek s Macháčem mezi nejlepší čtyři deblové páry olympijského turnaje a mají jistotu, že je čeká přímý zápas o medaili.

„Zní to pěkně, ale cesta je pořád daleká a trnitá. Máme přinejhorším dva zápasy, abychom placku získali. Ale uděláme všechno, abychom to dokázali zvládnout,“ řekl Pavlásek. A jeho parťák Macháč, který může zaútočit i na medaili ve smíšené čtyřhře, přidal: „S Adamem už se výborně doplňujeme. Přesně vím, co od něj očekávat. Jsem rád, že s ním mohu tady hrát takto skvěle – a může nám to pomoct i v Davis Cupu.“

Sám Macháč se nemohl u rozhovoru moc zdržovat, protože má ve středu před sebou ještě mixový duel.

Pánové, gratulujeme. Jaký to byl zápas?

TM: Byl to těžký debl a já jsem moc rád, že jsme vyhráli. Od druhého setu jsme hráli precizně, takticky, přesně to, co jsme chtěli. Včera jsem hrál skvěle super tiebreak já, dneska Adam. Je super, že jsme se takto vystřídali. Zvykl jsem si na returnu, i když se mi snažili něco měnit, ale v závěru to bylo jedno, protože jsem hrál výborně.

Adame, už máte přezdívku „Mistři super tiebreaků“. Všechny tři zápasy jste v nich dovedli do vítězného konce…

AP: Nebylo by špatné, kdyby se hrál super tiebreak přímo hned. I když raději ne, já se potřebuji rozehrát. Trošku mi trvá, než se chytnu na returnu. I včera jsem se cítil lépe až ve druhém setu, protože tady všichni skvěle servírují. V semifinále by teda bylo lepší, kdybych se chytl dříve než v půlce setu… Historie se ovšem neptá, jaký byl průběh, ale kdo vyhraje.

Je v super tiebreaku psychickou výhodou, když do něj jdete po vyhrané druhé sadě?

AP: Psychická výhoda to určitě je, zvlášť dnes. V prvním setu byli Němci lepší, Pütz nás tam hnal a my byli pod strašným tlakem. Pak jsme ustáli jeden těžký game ve druhém setu, získali brejk na 2:0 – tam nám Pütz naopak dvakrát třikrát pomohl. A my se tím nakopli. Co se týká mentální stránky, tak jste lehce na koni, protože jedete na pozitivnější vlně. Ale pořád je to třetí set, začíná se od nuly do desíti míčů a může se tam stát cokoliv. Maličká výhoda to je, ale není markantní.

Tomáš si pochvaluje, jak vám to začíná na kurtu klapat. Jak to vidíte vy?

AP: S Tomášem se cítím skvěle, hráli jsme spolu pár utkání v Davis Cupu a pro mě je strašně fajn, když mám vedle sebe parťáka, který dokáže returnovat. Pak získáte pocit, že soupeře můžeme kdykoli brejknout, což strašně přidá mentálně. Když se nám nepovede jeden game, tak můžeme kdykoli získat další šanci. Tohle mi sedí.

Mluvíte o returnech, ale zrovna vy jste u super tiebreaků zahrál několik skvělých míčů.

AP: Mně po konci prvního setu vždycky trenér Tomáš Krupa řekne pár poznatků. Nevím, jestli je nějaký šaman nebo Jolanda, ale hned následující return, který mám, tak mi vždycky vyjde. Jak už jsem říkal, já se do tempa dostávám postupem času.

Váš sok vzejde ze zápasu Nadal, Alcaraz – Krajicek, Ram. Asi si přejete španělské duo velikánů, že?

Samozřejmě bychom je chtěli. Je to sen každého, zvlášť když už spolu asi nikdy nenastoupí. Ale zrovna teď jsme se s Tomem bavili, že by bylo lepší s nimi hrát až ve finále než v semifinále. Byla by to ovšem pocta, ale uvidíme, stále mají před sebou zápas proti skvělým deblistům, Ram a Krajicek jsou v něm neskuteční hráči. Takže Nadal a Alcaraz musí teprve svůj zápas vyhrát (Španělé pak večer duel prohráli, a tak české duo čekají Američané).

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.