Hlavní obsah

Ani další tenisový útok na medaili nevyšel. Češky jasně prohrály se Španělkami souboj o bronz

Aktualizováno

I druhé tenisové snažení o bronzovou olympijskou medaili má pro Česko hořkou „bramborovou“ příchuť. Deblový pár Karolína Muchová s Lindou Noskovou nestačil v duelu o třetí místo na Španělky Cristinu Bucsaovou a Saru Sorribesovou 2:6, 2:6, a tak český tenis ze tří medailových útoků proměnil „jen“ zlatý mix Siniakové s Macháčem. Češky však dozajista na turnaji došly dál, než čekaly i ony samy.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Karolína Muchová a Linda Nosková při finále ženské čtyřhry na olympiádě

Článek
Fotogalerie

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Byl to duel, který se v mnohém podobal sobotnímu boji o bronz českých mužů. Češky záhy přišly o své podání, a byť jejich výkon nebyl beznadějný, tak na druhé straně Španělky vracely mnohdy neskutečné údery a na síti působily jako zeď.

Po půlhodině bez větších obtíží dokráčely k výhře v prvním setu 6:2. A jelikož mač byl na kurtu Philippea Chartiera předkrmem před hlavním chodem v podobě finále Djokovič–Alcaraz, s nadsázkou se zdálo, že protagonistky nechtějí hosty příliš zdržovat před jeho servírováním.

I druhý set započaly Španělky úspěšným brejkem, když Češky ztratily vedení v gamu 40-15.

Následně se dostaly do vedení 3:0, a byť duo M+N snížilo na 2:3, stejně si Španělky svůj triumf pohlídaly a patří jim olympijská medaile.

„Před začátkem bychom semifinále braly, ale o to je to teď bolestivější a horší. Nastupovaly jsme do toho s tím, že nevíme, co od toho máme čekat. Na medaile jsme zpočátku nepomýšlely, potom se k tomu dostanete tak blízko, bojujete o ně. Strašně jsme je chtěly, ale dvakrát nám to uklouzlo a je to teď moc bolestivé,“ řekla Muchová.

Češky se tak loučí „jen“ s potleskem publika.

„Dojely na to, že nemají zkušenost debly. Soupeřky vyhrály velký turnaj v Madridu. Já jsem doufal, že je zkusí přehrát rychlostí, protože Kája i Linda mají všechny údery lepší než soupeřky. Jenže Španělky vědí, kde mají stát a kam to mají hrát,“ řekl šéf české tenisové výpravy Petr Pála.

Objektivně je nutné říct, že Muchová s Noskovou došly dál, než se čekalo. Byl to pár, který vznikl z „nouze“ a na poslední chvíli poté, co se Markéta Vondroušová, původní parťačka Muchové, z olympiády kvůli zranění omluvila. A tak Nosková, která měla hrát jen dvouhru, zaskočila jako jediná možná náhradnice.

Nikdy předtím spolu debla nehrály, vlastně ani jedna z nich čtyřhry na okruhu nevyhledávají. Učily se tedy za pochodu, vždyť Muchová s úsměvem vyprávěla, že pět minut před prvním zápasem si řeknou, kdo a na jaké straně bude hrát, a půjdou na to.

Ale pak po prvním setu úvodního mače rozestavení změní.

Sehrávaly se, mnohdy jejich výměny přinášely z deblové „neznalosti“ vtipné momenty. „Některé mé chyby jsou šílené, k pláči. Zavřu oči a doufám, že se z kurtu vypařím. Jenže když je otevřu, vždycky tam jsem,“ popisovala Muchová. Téměř po každém mači v Paříži se řešil jejich společný outfit, protože příliš neladil a byl na hraně pravidel. I to byla daň za to, že Nosková do páru naskočila „last minute“.

K tomu se Muchová na kurty vrací po vleklém zranění zápěstí, každý odehraný zápas ji posouvá. Nosková zase před měsícem přišla o svou maminku, a tak i ona prožívá náročné období.

Bronz by jim slušel, patří však v neděli těm lepším.

Tenis na olympijských hrách v Paříži
Ženská čtyřhra – finále:
MUCHOVÁ, NOSKOVÁ (ČR) – Bucsaová, Sorribesová (Špan.), 2:6, hraje se 2. set

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.