Hlavní obsah

Český talent se vydal ze všech sil. Vzdát? Ani náhodou, to by byla největší ostuda!

Vydal se ze všech sil. Absolutně. Velký talent české atletiky Jakub Dudycha se na olympijské osmistovce po rozběhu zcela vyčerpaný přesouval do zázemí pomocí vozíku, po opravách mu na nohy pomáhal belgický soupeř. Do semifinále se ve své parádní sezoně, v níž už vylepšil juniorský i dospělý český rekord, neprobojoval.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Vyčerpaný Jakub Dudycha po opravách na 800 metrů.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ V rozběhu měl přitom svěřenec Lukáše Dejdara k postupu hodně blízko, chyběly pouhé čtyři setiny na třetí místo, které by ho poslalo do semifinále. Ve čtvrteční opravě už dostával postupovou jistotu jen vítěz běhu.

Osmnáctiletý mladík se snažil posouvat vpřed, ale zhruba 300 metrů před cílem mu viditelně došly síly a z postupových bojů odpadl. Vyčerpaný doběhl v čase 1:49,94, přes pět sekund za svým českým rekordem z června.

„Na té pětistovce to začalo být takové, že mi došlo a už jsem se nezvládal za ně zachytit. Neměl jsem na ně,“ vyprávěl. Ale myšlenky, že by vzdal? „Ani náhodou! To by byla největší ostuda. Nedoběhnout na olympiádě můžu jen se zlomenou nohou, a to nemám,“ kroutil hlavou.

Foto: Phil Noble, Reuters

Zklamaný Jakub Dudycha s Belgičanem Pieterem Siskem po neúspěšném opravném běhu na 800 metrů.

Únava ze dvou osmistovek po sobě se sečetla. „Určitě ano, ale není to nic, na co bych se měl vymlouvat. Všichni jsme běželi i včera, a kdybych byl v rozběhu o pět setin rychlejší, měl jsem dneska volno,“ věděl.

Jenže už rozběh mu vzal spoustu sil. Sotva se po něm držel na nohou, zvracel. „To se po osmistovce stává. Možná to vyčerpání bylo trošku větší, ale nemyslím, že by to bylo něco nestandardního,“ vyprávěl po své premiérové olympijské zkušenosti.

„Udělám všechno pro to, abych měl za čtyři roky další olympijskou zkušenost a ta dopadla líp,“ vyhlížel už hry v Los Angeles Dudycha, který jako svůj sen označuje olympijské zlato. Ještě v srpnu ho čeká medailový boj na juniorském mistrovství světa v Limě.