Hlavní obsah

Český střelec udělal školáckou chybu: Stála mě medaili

K olympijské medaili mu chyběl opravdu kousek. „Je to hodně čerstvé, takže jsem trochu smutný,“ přiznal český střelec Jiří Přívratský po čtvrtém místu v třípolohové střelbě z libovolné malorážky na 50 metrů. A prozradil, co ho nakonec stálo cenný kov. Svým způsobem maličkost, možná nepozornost.

Foto: Amr Alfiky, Reuters

Jiří Přívratský během finále třípolohové malorážky na olympijských hrách

Článek

Chateauroux (od našeho zpravodaje) - Když Přívratský v závěrečné eliminaci vypadl, na bronzového Inda Kusaleho mu scházelo sedm desetin bodu. Bojoval hlavně s poslední pozicí vstoje, kdy mu v první sérii ulétly dvě rány a zapsal pouze 8,7 a 9,2 bodu.

„Udělal jsem školáckou chybu a nedotáhl si řemínek na pravém rameni. Bez něj jsem neměl takovou stabilitu, jakou bych si představoval. Tohle způsobilo, jak se stoják vyvíjel,“ popisuje 23letý rodák z Ostravy.

Řemínek je vzadu na rameni a Přívratský na něj zapomněl při změně polohy z vleže na stojku. Prý ho začal zapínat relativně nedávno a nemá tedy postup dostatečně zajetý.

Mezi druhou a třetí polohou mají střelci na kompletní přípravu devět minut. „A jak se snažím rychle přenastavit, abych měl co nejvíc času na nástřelné rány, tak jsem tento krok opomněl,“ vysvětluje. Byl to moment, který rozhodl, že nemá medaili? „Myslím, že ano,“ dodává.

Při závodě gestikuloval na reprezentačního trenéra puškařů Luboše Opelku a ukazoval si právě na zmíněné rameno.

„Trvalo mi, než jsem pochopil, že řemínek nedotáhl. Věděl jsem, že to může být problém. Naopak jsem ale komunikoval způsobem: ‚Jirko, koukej do sebe, je to v hlavě.‘ Po finále s tím moc nesouhlasil a tvrdil, že si opravdu myslí, že to je ve fyzickém nastavení. Za mě jde o kombinaci. Udělal ve finále maximum, chybičky se stávají. Jsme jen lidi,“ konstatuje Opelka.

Jakmile střelci po pauze začnou, už není čas cokoliv upravit. Přívratský by musel odložit zbraň, odepnout a sundat cely kabát, pozapínat všechny knoflíky. Ve čtyřech minutách a deseti sekundách, které mají závodníci na pět ran, to prostě stihnout nejde.

„Řemínek mi zastaví rameno při pohybu nahoru a dá mi jakýsi výškový doraz na zbrani. Tím, že jsem ho měl povolený, mi zbraň sjela pod terč a já se musel zaklánět. To nedělá dobrotu. Zvedl jsem botku nahoru, abych měl aspoň nějaký bod, kdy se zbraň zastaví. Do jisté míry mi to pomohlo, ale pořád to nebylo takové,“ pokračuje.

Novinku začal používat mimo jiné kvůli těsnějšímu střihu kabátu. Pokud je rameno fixovanější, není nutné řemínek používat. Pro tento závod a více poloh ale Přívratský zvolil volnější variantu.

I když v závěru soutěže stahoval náskok soupeřů a dokázal se probojovat na konečné čtvrté místo, prý už věděl, že odstup na medailové příčky je téměř nedostižitelný. Šel ránu od rány, i když měl jasno, že cenný kov si z olympiády nejspíše neodveze.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Medaile byla relativně blízko, ale zároveň hrozně daleko,“ líčí. Bramboru aktuální světová jednička v této disciplíně svým způsobem bere. „Konkurence je obrovská. Z osmi lidí, co byli ve finále, mohl na zlato dosáhnout každý. A vlastně ze všech, kteří byli v kvalifikaci. Čtvrté místo je fajn, ale samozřejmě mě to mrzí,“ doplňuje.

Teď se bude soustředit na přípravu a o medaili zkusí zabojovat na olympiádě v Los Angeles. „Už jsem trenérům říkal, že máme čtyři roky na to se zlepšit,“ zdůrazňuje.