Hlavní obsah

Konec spolupráce s koučem Seemanové. Ani mi nepodal ruku, tvrdí český plavec

Aktualizováno

Má za sebou složitý týden, před olympijskou premiérou ho zastihly zdravotní problémy. Možná i kvůli tomu 19letý plavec Daniel Gracík nebyl se svým výkonem v rozplavbách na 100 metrů volným způsobem spokojen. Roli mohl hrát i fakt, že pár týdnů před hrami došlo k ukončení spolupráce se švýcarským trenérem Lukou Gabrilem, pod nímž se připravuje i česká jednička a šestá žena olympijské kraulařské dvoustovky Barbora Seemanová.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters
Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Gracík, bronzový muž z červnového mistrovství Evropy v Bělehradě na padesátce motýlkem, dohmátl v čase 49,65, tedy 72 setin za svým českým rekordem z května tohoto roku. Celkově skončil na 39. místě.

Jaká byla olympijská premiéra?

Určitě nejsem spokojený, zůstal jsem poměrně dost za vlastním nejlepším časem. Po příjezdu do Paříže jsem onemocněl, pořádně plavat jsem byl až v pondělí. Nechci se vůbec vymlouvat, ale určitě se to na výkonu podepsalo.

Co vás trápilo?

Sešlo se bohužel více věcí. Měl jsem nateklé mandle, uzliny po celém krku, kašel až do plic, bolest hlavy a možná lehké teploty. Prostě se stalo. Zvažoval jsem, že bych naskočil až do stovky motýlkem, ale mám to tak, že motýl jezdím více silově a kraul se dá uhrabat frekvenčně. Chtěl jsem to zkusit.

Takže jste přibližně týden trávil v olympijské vesnici?

Byl jsem na jednom pokoji, sám na izolaci a koukal do jednoho a toho samého stupidního okna. Začátek olympiáda nevyšel úplně podle představ, uvidíme, jak se dám do kupy, v pátek mě čeká hlavní disciplína stovka motýlkem. Rozhodně nic nevzdávám.

Trénujete ve stejné skupině jako Barbora Seemanová pod vedením švýcarského kouče Luky Gabrila…

(začíná kroutit hlavou) Už asi tři týdny ne, ukončili jsme spolupráci.

Proč?

Vedlo k tomu několik důvodů, které si rozhodně nechám pro sebe. Hlavní problém byl mezi mnou a trenérem a myslím, že detaily by měly zůstat mezi námi. Vedli jsme poměrně dlouhý rozhovor. Od začátku mi Luka něco vyčítal, poté jsem mu i já něco řekl. Jen opakuji, že obsah si nechám pro sebe. Ať už tam byly emoce jakékoliv, tak na konci jsem mu poděkoval za sezonu, popřál mu hodně štěstí a chtěl mu podat ruku. Bohužel on mně ne. Rozhodně neříkám, že jsem všechno udělal perfektně, to vůbec. Jen myslím, že konec mohl vypadat jinak. (Pozn. red.: O svůj pohled na věc byl požádán i trenér Luka Gabrilo, mezi novináře však nedorazil.)

Teď se potkáváte v Paříži.

Já je zdravím, a jestli oni mě, to nevím. Nemyslím si. Vůbec k tomu ale nepřihlížím. Jak jsem řekl i tehdy a teď znovu, ať se jim daří, ať dělají, co potřebují, co uznají za vhodné.

Rok v zahraničí po boku zkušenějších a kvalitních plavců vám ale pomohl?

Co se týče tréninku, období mě extrémně posunulo. Snažím se vzít si hlavně pozitivní věci. Cestování bylo náročné a člověk není skoro vůbec doma, ale zase se podívá ven a má možnost trénovat s plavci z jiných států. Všechno má své benefity i nevýhody.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Pod kým se budete připravovat?

Mým koučem je už dlouhou dobu nahlášený pardubický Tomáš Neterda, ale momentálně jsem si hlavním trenérem já sám. To není úplně ideální.

Budete se koukat znovu za české hranice?

Jelikož jsem si rozložil čtvrtý ročník, za což bych chtěl lidem ze sportovního gymnázia v Pardubicích poděkovat, že mi umožnili se připravovat na olympiádu, tak by bylo ideální zůstat doma. Otázkou však je s kým, pod kým a kde.