Hlavní obsah

Český pár psal historii. Při premiéře dokázal vzdorovat i mistrům světa

Do soboty platilo, že český deblový pár si nikdy na olympiádě badminton nezahrál. V nové areně Porte La Chapelle ale Adam Mendrek s Ondřejem Králem toto bílé místo zaplnili. S ostrým startem, proti úřadujícím jihokorejským mistrům světa Kang Min-hjokovi a So Sung-čenovi.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Adam Mendrek s Ondřejem Králem se mohli spolehnout na podporu českých fanoušků.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Favoritům dokázali ve druhé setu vzdorovat do stavu 15:15, ale po výsledku 12:21 a 17:21 se museli sklonit. Přesto předvedli řadu světlých momentů, které roztleskaly osmitisícovou halu.

„I když se v Česku deblově zlepšujeme, my stále trénujeme se dvěma singlisty, což je úplně odlišná disciplína. I tak na kurtu dokážeme hrát s mistry světa, to beru jako obrovský úspěch, že jsme to zlomili a ukázali třeba i do budoucna cestu mladším generacím,“ vyznal se Mendrek, jenž startem na olympiádě navázal na svého otce Tomasze, účastníka her v Barceloně 1992.

„Nemáme se za co stydět. Já s Korejci chtěl hrát první zápas. Jsou nejlepší ve skupině a my proti nim jako jednomu z mála elitních párů ještě nehráli. A teď to přišlo na olympijských hrách,“ pochvaloval si brněnský badmintonista Mendrek.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Adam Mendrek (vpravo) a Ondřej Král v úvodním utkání olympijského turnaje ve čtyřhře neuspěli.

„Jsme jim schopni v určitých částech konkurovat, ale ta jejich kvalita na prvních třech balonech je po celý zápas stejná,“ porovnával jeho parťák.

Svůj olympijský debut absolvovali po desáté večer, čemuž přizpůsobili svůj denní režim, do něhož zapadla i páteční návštěva slavnostního zahájení. „Budíček byl později a dopoledne bylo odpočinkové. A ještě přes den jsme si dali krátký šlofík, odpoledne se aktivovali v posilovně a šli jsme do haly se rozcvičit a mentálně připravit,“ popisoval Král.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Když oba přicházeli k zápasovému kurtu, v hledišti se pozvedlo několik hloučků s českými vlaječkami se skandováním Češi do toho! „O části lidí jsme věděli, část byla pro nás překvapení. Jsem rád, že vážili tu cestu a přišli zrovna nás podpořit,“ oceňoval Král.

V neděli je čeká thajský pár Supak Jomkoh a Kittinupong Kedren a poté vyzvou domácí bratry Christa a Toma Popovovy, staré známé ze společných tréninků.

A poznají pořádnou vřavu, kterou mohli okusit už po odchodu ze svého zápasu. Po jedenácté večer nastupovaly na kurt francouzské deblistky, už při rozcvičení takřka zaplněná hala začala spontánně zpívat Marseillaisu a každý bod Francouzek doprovázel erupce nadšení.

„Já to ani neberu, že diváci tu budou proti nám. Závěr olympijské kvalifikace byl hodně nervózní, tady si užívám každou chvíli na kurtu a nasávám atmosféru od diváků, což nás žene vpřed,“ přiznal Mendrek.