Hlavní obsah

Český olympionik z Ukrajiny musel ještě na osmihodinovku na stavbu. Už míří do Paříže

Do dějiště olympijských her v Paříži odletěla další várka českých sportovců, mezi nimiž nechyběl ani kladivář Volodymyr Myslyvčuk. Ukrajinský rodák, který se stal českým reprezentantem teprve letos na jaře. Před odletem ale neladil jen formu, do poslední chvíle musel chodit do práce.

Odpracoval osmihodinovku na stavbě a odletěl do Paříže. Český kladivář Volodymyr Myslyvčuk trénoval kvůli olympiádě i v noci Video: Sport.cz

Článek

„Ještě včera jsem byl v práci. Tak osm devět hodin. Je to stavba, takže jsem musel ještě pracovat. Nejsem profík a musím živit rodinu. Dneska ráno jsem vstal, zabalil kufr a teď odlétám,“ popisoval Myslyvčuk na pražském letišti hektické poslední hodiny před odjezdem.

Ukrajinský rodák už kariéru ukončil, do Česka se vyrazil před čtyřmi lety živit jako dělník, znovu vzal vrhačské kladivo do ruky, až když mu ho jako dárek věnovala jeho česká manželka.

„Teď je manželka šťastná. Už jsem nechtěl sportovat ani nic mít s kladivem. Měl jsem pauzu, která trvala dva tři roky. Jednou ráno jsem vstal a manželka říká, že má pro mě dáreček. A bylo to nové kladivo. Začal jsem zase trénovat a už v tom pokračuju čtyři roky,“ zopakoval svůj jedinečný příběh.

V něm nastal zlomový okamžik 17. května, kdy mu přišlo rozhodnutí od mezinárodní atletické federace, že může reprezentovat Česko. „Do té doby jsem vůbec nevěděl, jestli se můžu dostat do týmu na olympiádu. Od 17. května už to bylo lepší, byla nějaká motivace pokračovat v tréninku. No a dneska stojím tady,“ usmíval se na letišti.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.