Hlavní obsah

První český útok na medaili nevyšel. Střelci v kvalifikaci neuspěli

Aktualizováno

Sportovní střelci Jiří Přívratský a Veronika Blažíčková skončili v soutěži smíšených dvojic ve vzduchové pušce už v kvalifikaci. Reprezentační dvojice nastřílela dohromady 623,6 bodu a obsadila 24. místo. Od postupové čtyřky je dělilo více než šest bodů. Zlato vybojovali Číňané Číňané Šeng Li-chao, Chuang Jü-tching, kteří se stali vůbec prvními šampiony olympiády v Paříži.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Prvními olympijskými vítězi pařížských her jsou Číňané Šeng Li-chao, Chuang Jü-tching, kteří vyhráli soutěž smíšených dvojic ve vzduchové pušce.

Článek

Přívratský s Blažíčkovou se od úvodních výstřelů pohybovali na rozmezí druhé a třetí desítky. V první sérii nastřílel Přívratský 103,8 bodu, Blažíčková 103,4. Elita zapisovala přes 105. K této hodnotě se česká dvojice dostala nejblíže ve druhé části: Blažíčková zaznamenala 104,9, Přívratský 104,4.

Zatímco v závěrečné sérii Přívratský předvedl 104,2 bodu, jeho kolegyni se nedařilo a zapsala jen 102,9. Češi se tak propadli na konečné 24. místo z 28 dvojic. Od postupové čtyřky je dělilo více než šest bodů.

„Naprd, abych to řekl slušně. Já si myslím, že oba jsme bojovali s nějakými svými věcmi. Ani jeden jsme ten souboj úplně nevybojovali k našemu potěšení,“ hodnotil v nahrávce pro média Přívratský. Blažíčková byla hodně nervózní. „Snažila jsem se s tím nějak pracovat a vlastně jsem byla i docela spokojená, jak jsem s nervozitou bojovala. Pak se mi nepovedla jedna rána, kdy jsem spustila dřív, než jsem měla, a už jsem se do toho nedokázala dostat,“ poznamenala.

Přívratský nervozitu setřásl po pěti závodních ranách, ale měl jiné potíže. „Spíše technického rázu. Tady jsem se trošku v trénincích potýkal s nějakými malými problémy, které jsem se snažil vyřešit. Očividně se mi to úplně nepovedlo,“ doplnil.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Střelec Jiří Přívratský .

Úřadující mistři světa Šeng Li-chao, Chuang Jü-tching ovládli výkonem 632,2 bodu kvalifikaci a ve finále zdolali 16:12 korejskou dvojici Kum Či-hjon, Pak Ha-čun. Navázali tak na krajany Pchang Wej, Ťiang Žan-sin, kteří tuto disciplínu vyhráli při její olympijské premiéře před třemi lety v Tokiu. V duelu o bronz porazili Islam Satpajev a Alexandra Leová z Kazachstánu jednoznačně 17:5 německou dvojici Maximilian Ulbrich, Anna Janssenová.

Čtyřiadvacetiletý Rampula začal kvalifikaci ve vzduchové pistoli 96 body. Ve druhé sadě ale zaznamenal jen 92 bodů a výrazně si pohoršil. Ve zbývajících čtyřech částech nastřílel 95, 96, 97 a 95 a skončil třiadvacátý. Od postupující osmičky ho dělilo šest bodů.

Ve vzduchové pistoli startoval především proto, aby si otestoval olympijskou atmosféru. „Posledního půl roku jsme se věnoval hlavně rychlopalné pistoli. Tuto disciplínu jsem trénoval asi čtyřikrát za poslední týden. Mým cílem bylo top třicet, takže jsem spokojený,“ řekl.

Kvalifikaci ovládl Srb Damir Mikec výkonem 584. Druhý Federico Maldini z Itálie měl o tři body méně, třetí byl s 580 body Němec Christian Reitz. Boje o medaile se uskuteční v neděli.

Přívratský s Blažíčkovou by měli v dalších dnech startovat se vzduchovou puškou mezi jednotlivci. Také je čeká třípolohová střelba z malorážky, v níž bude Přívratský patřit ke kandidátům na medaili. Rampula zabojuje v rychlopalné pistoli příští neděli.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Sportovní střelba:
Vzduchová puška:
Smíšené dvojice - finále:
Chuang Jü-tching, Šeng Li-chao (Čína) - Kum Či-hjon, Pak Ha-čun (Korea) 16:12
o 3. místo: Leová, Satpajev (Kaz.) - Janssenová, Ulbrich (Něm.) 17:5
...v kvalifikaci 24. BLAŽÍČKOVÁ. PŘÍVRATSKÝ
Vzduchová pistole:
Muži - kvalifikace: 1
1. Mikec (Srb.) 584
...23. RAMPULA (ČR) 571.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.