Hlavní obsah

Český dům v Paříži otevřen. Vstup je za 600 korun, pivo přijde na 175 a servíruje se i utopenec

Hodinu po pátečním poledni sem nejprve dorazila politická delegace v čele s premiérem Fialou, ve čtyři hodiny se otevřely brány i veřejnosti a před půl osmou večer pak Český olympijský dům v pařížském parku La Villette oficiálně otevřela snowboardkrosařka Eva Adamczyková, toho času v radostném očekávání.

Český olympijský dům v PařížiVideo: Robert Sára

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Před šapitó Cabaret Sauvage je teď nepřehlédnutelná socha gymnastky a československé sportovní ikony Věry Čáslavské, kterou bez nároku na honorář vytvořil sochař David Černý. Uvnitř jsou fotografie současných olympioniků i těch z minulosti a uprostřed symbolické lano, protože právě před 100 lety získalo Československo v Paříži své první zlato. Postaral se o něj Bedřich Šupčík ve šplhu na laně.

„Ten dům není, abychom tu oslavovali medaile, protože to můžeme v jakékoliv hospodě. Ale abychom tady reprezentovali Českou republiku. David Černý si sám sehnal sponzora a umístil nám tady krásnou sochu, umělecký objekt a krásný vzkaz na první předsedkyni ČOV,“ řekl současný šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Český olympijský dům v Paříži při slavnostním otevřeníVideo: Robert Sára

A zdůraznil, že celý projekt je financován ze soukromých peněz partnerů a že zprovoznění nebylo úplně snadné. „Slovo byrokracie vzniklo ve Francii a Francouzi tomu dávají skutečný obsah.“

„Jak víme z předchozích her, tak naše domy bývají velmi oblíbené, úspěšné a oceňované. Věřím, že to bude tak i v tomto případě. Hosté se budou seznamovat s českou gastronomií, kulturou a životním stylem,“ přidal pak premiér Petr Fiala.

Foto: David Taneček, ČTK

Oficiální otevření Českého domu před zahájením olympijských her

Není to úplně laciná záležitost, protože vstupenka do domu vyjde na 24 eur (600 korun). Pivo tu, poté co se Plzeňský Prazdroj kvůli účasti ruských sportovců stáhl ze sponzoringu, čepují malé pivovary. Jsou tu vždy v každém ze čtyř turnusů čtyři, teď třeba Nachmelená opice či Most, od pondělí zase Únětice nebo Clock, a půllitr piva vyjde na sedm eur (175 korun), což podle místních je na Paříž solidní cena.

„Sázíme na sílu českého piva,“ říká Kejval.

Foto: David Taneček, ČTK

Český dům na Olympijských hrách se sochou Věry Čáslavské

I jídlo se servíruje české, třeba sekaná v housce (chutná, vyzkoušeno na vlastní kůži) stojí 14 eur, stejně jako staročeské lokše s cigárkem a dušeným zelím. Za stejné peníze jsou i saláty. Buchtičky se šodó jsou za 10 eur a utopenec s českým chlebem za sedm. Posedět se dá na zahrádce venku i uvnitř.

Český dům je pak místem, kde se pak mají fanoušci šanci setkat s českými sportovci a budou se tu i slavit jejich úspěchy. V rámci domu má své studio také Česká televize, která odsud vysílá.

Vystoupení, které okořenilo otevření Českého domu na OH.Video: Robert Sára

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.