Hlavní obsah

Českou jedničku čeká v Paříži pikantní duel. O nevraživosti ale není řeč

Má před sebou úplně novou zkušenost. Olympijskou. Badmintonista Jan Louda už netrpělivě vyhlíží účast v Paříži, kde ho ve skupině čeká i jeden pikantní duel. Střetne se totiž s Urielem Canjur Artigem ze Salvadoru, po jehož boku se na premiéru pod pěti kruhy připravoval.

Foto: Ivana Roháčková/Český badminton
Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Když se dozvěděli, že se v Paříži postaví proti sobě, nijak je to nerozhodilo. „Los rozhodně bereme jako srandu, není to o nějakém vražedném pocitu. Ani vtípky neubyly, naopak,“ popisuje 25letý Louda.

Oba olympionici se potkali při trénincích v Plzni. Sehráli několik sparingových utkání. Hledali cestu, jak na druhého vyzrát, jak najít jeho slabiny a využít je ve svůj prospěch.

„Tréninky měly ještě větší grády,“ zdůrazňuje Louda, jenž se do Francie přesouvá letecky v úterý. České jedničce patří ve světovém rankingu 64. místo, Artig uzavírá první padesátku. V redukovaném kvalifikačním žebříčku byl ale Salvardorec na 26. příčce hned za Loudou.

Ve tříčlenné skupině oba narazí ještě na favorizovaného Loha Keana Yewa ze Singapuru. Ten se řadí do absolutní světové špičky a přímou zkušenost s ním Louda ještě nemá. Do dalších bojů proklouzne jen vítěz skupiny.

„Moc se na olympiádu těším. Chci uhrát skvělý výsledek, předvádět bojovnou hru a upozornit fanoušky na badminton, aby si ho také přišli zahrát do skvělých center po republice. Jsem nastavený, že nemám vyložený cíl. Vždy, když jsem porazil nějaké silné soupeře, byl jsem pohodě a nepřipouštěl si nějaký velký tlak,“ konstatuje rodák z Plzně.

Pomoci mu má i příprava se světovou jedničkou a obhájcem zlata ve dvouhře Dánem Viktorem Axelsenem z Dánska. „Díval jsem se, jak se připravuje mimo kurt. Intenzita, ve které jsme trénovali, byla brutální. Cítil jsem na sobě, že jsem více odolný,“ popisuje.

Do Paříže ho přijede podpořit rodina a přítelkyně. Rád by se podíval v rámci programu také na další sportovní události. „Zaměřím se hlavně na tenis a basketbal. Chtěl bych se kouknout hlavně na Novaka Djokoviče. Ale primárně se soustředím na svůj turnaj,“ zdůrazňuje.

Badmintonové soutěže startují v sobotu 27. července. Kromě Loudy se v českých barvách představí v ženské dvouhře Tereza Švábíková a ve mužské čtyřhře Adam Mendrek s Ondřejem Králem.

Čtyři Češi se na jedné olympiádě objeví poprvé. Naposledy startovali pod pěti kruhy Petr Koukal a Kristína Gavnholt před osmi lety v Riu de Janeiro. „Jde o historický mezník českého badmintonu. Mezi evropskými federacemi budeme mít po badmintonových velmocích Dánsku, Francii a Německu největší zastoupení právě my, což je fantastický úspěch,“ říkal po potvrzení nominace předseda svazu Petr Martinec.