Hlavní obsah

Českého hrdinu pohltily emoce. Vysvětlil, proč si na zlatý závod nalakoval nehty

Vás tady je. To byla jedna z prvních vět novopečeného olympijského vítěze Martina Fuksy, když pár hodin po svém fenomenálním triumfu vešel na pódium Českého domu. Ihned vyrazil plácnout si s fanoušky, děkoval za podporu. Došlo i na jednu emotivní chvilku a odhalení, proč absolvoval závod s nalakovanými nehty.

Sen se stal skutečností. Troufnu si říct, že jsem byl dneska k neporažení, říká olympijský vítěz Martin FuksaVideo: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Fuksa si v pátek stylem start–cíl podmanil kilometrovou trať v kategorii C1. „Čekal jsem, kdy mě někdo dojede. Říkal jsem si: ‚Vy mě necháte vyhrát tak snadno?‘ Nechtěl jsem, aby závod skončil,“ usmíval se na pódiu.

Po dvou pátých místech v Riu a Tokiu mohl konečně slavit. A pořádně. Se zlatou medailí. „Dal jsem jí pusinku, hezky pohladil a půjčil každému, kdo o ni měl zájem. Není jen moje, minimálně celého rodinného týmu, kterému patří strašně velký dík,“ zdůraznil 31letý Fuksa.

Zaplněnému pařížskému Cabaretu Sauvage se rozhodně neukázal sám. První za ním dorazil šéf české olympijské mise Martin Doktor, který získal olympijské zlato z kanoistického kilometru před 28 lety v Atlantě. Dali fotku a pak se společně proběhli mezi fanoušky.

To hlavní ale přišlo. Zpoza velké obrazovky se vynořili další členové Fuksič Teamu. Tedy brácha Petr, s nímž na hrách vybojoval sedmé místo v kategorii C2, otec Petr a dědeček Josef.

„Říká se, že chlapi nebrečí, ale řvali jsme všichni,“ prozradil Petr Fuksa starší. „Posledních 200 metrů jsem neviděl, za svůj brek jsem se styděl,“ prohodil s úsměvem dědeček.

Sám páteční hrdina to měl na etapy. Slzy se mu do očí vkradly pokaždé, když po závodě potkal někoho známého a pro úspěch důležitého. „Tak jsem spustil a takhle se to opakovalo. A s rodinou je to nejvíc,“ podotkl a ukázal do davu, kde stáli další jeho nejbližší.

Najednou bylo ticho. Fuksa hledal slova, hluboce se nadechoval. Breku se patrně neubránil. „Mrzí mě, že tady není naše dcera. Medaile je hlavně pro ni,“ řekl do mikrofonu. Následovala další krátká odmlka a vytleskávání z davu, v němž se nacházel i místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.

Samozřejmě nechybělo ani blahopřání bratru Petrovi, který právě 9. srpna slavil 26. narozeniny. „Hodně štěstí, milý bráško,“ zazpíval si Fuksa za doprovodu lehkého tance.

Foto: ČTK

Rychlostní kanoista Martin Fuksa se v Paříži dočkal vytoužené zlaté olympijské medaile.

A než se odebral na pokračující zlaté oslavy, poskytl médiím ještě jeden krátký rozhovor. Mimo jiné prozradil, proč má barevně zkrášlené nehty. Několik let zpátky zahlédl na stole lak své manželky a rozhodl se ho vyzkoušet. Bylo před závodem, který Fuksa vyhrál.

„Jako pověrčivý sportovec jsem si za každou medaili namaloval nehet. Pak jsem přestal, protože to začalo dělat hodně lidí, a já nerad nosím to, co ostatní. Na olympiádu jsem se k tomu vrátil. Došel jsem si přímo k nehtařce, abychom to měli krásné. Úplně nejhezčí a přineslo mi to štěstí,“ popisoval.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.