Hlavní obsah

Česká tyčkařka utěšovala uslzenou favoritku. Takovou kvalifikaci ještě nezažila

Je ve finále a přesto můžete skončit dvacátá. Neobvyklou zápletku přinesla olympijská kvalifikace tyčkařek, která měla za úkol vybrat finálovou dvanáctku. Jenže na dvanáctém místě se srovnalo hned devět skokanek, které měly stejný zápis, a postupují všechny. Nervózní počty nemusela řešit Amálie Švábíková, ta si vedla suverénně.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Amálie Švábíková v tyčkařské kvalifikaci.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Na první pokus zdolala 440 i 455 centimetrů jen svěřenkyně Štěpána Janáčka a dalších pět tyčkařek. Ve středu večer ji tak čeká pořádně dlouhé finále.

Vaše první olympiáda a hned takhle hladký postup do finále. Pochválíte se?

Jsem obrovsky ráda. Byl to můj cíl a splněný sen, moc to pro mě znamená. Jsem extrémně překvapená, jak hladce to šlo. Všechno jsem skákala na první pokus, šetřila jsem síly.

Do finále ale postoupilo nevídaných dvacet tyčkařek. To asi nepamatujete.

Vůbec, vždycky se dostalo do finále dvanáct, maximálně třeba čtrnáct holek, ale dvacet je fakt moc. I co jsem se bavila s ostatníma zkušenějšíma holkama, byly také překvapené. Pravidla to umožňují, bude to náročnější i na rozcvičení, byť nám na něj dají delší časový limit. Vím, že můžu být klidně dvacátá, ale takhle přemýšlet nechci. Udělám všechno proto, abych se umístila co nejvýš a posunula si osobák.

Měla jste během kvalifikace propočítáno, jak vypadá situace s postupem?

Úplně jsem to nesledovala. Připravovala jsem se, že budeme skákat dál, ale pak se to stoplo, zůstalo nás jedenáct a museli dobrat všechny, co skočily 440 na první pokus. Byla bych ráda, kdyby to ještě někdo skočil, moc jsem to přála Britce Molly Cauderyové.

Ta ale jako vedoucí žena světových tabulek nepřekonala svoji základní výšku a nečekaně končí, což oplakala. Vy jste ji po soutěží utěšovala.

Hrozně mě mrzí, že se jí to tu nepovedlo. Říkala jsem jí, že je ještě mladá a věřím, že její čas přijde. Trochu se nedivím, tlak na ni byl obrovský, jet na olympiádu v tak mladém věku jako vedoucí žena světových tabulek, na druhou stranu nevím, co se stalo, jestli neměla nějaký problém v technice…

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Obecně je postup do finále za 440 centimetrů na dnešní úroveň ženské tyče nečekaně nízko.

To jsem vůbec nečekala. Upřímně jsem počítala, že bude třeba 465 na první. Fakt nevím, co se v tom sektoru dělo. Dráha je skvělá, já se na ní cítila dobře, ale očividně to jiným holkám tak nesedělo.

Vám je teprve 24 let, přesto máte zkušeností dost. Takže s vámi ani olympijská atmosféra nijak nezamávala?

Hluk lidí, jak buráceli, je pro nás neuvěřitelný. Ale já šla do toho závodu jako do každého jiného s tím, že zachovám chladnou hlavu a nenechám se tím strhnout. Věřím, že třeba pro Francouzky to muselo být náročné, protože při jejich pokusech byl řev obrovský.