Hlavní obsah

Češka po 76 letech mezi nejrychlejšími. Neuvěřitelné! A rekord Kratochvílové? Padne, věří kometa

Svým bleskovým sprintem prosvítila lehce pochmurnou atmosféru v české výpravě v Paříži. Sprinterka Karolína Maňasová proletěla stometrovou rovinku za 11,11 s a postoupila do olympijského semifinále. Jako první Češka v nejkratším sprintu po 76 letech! A od českého rekordu Jarmily Kratochvílové ji dělí už jen pouhé dvě setiny.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Karolína Maňasová (vlevo) slaví postup do semifinále na 100 m.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Vítkovická sprinterka pod vedením Iva Pištěka stoupá jako kometa. Vloni si posunula osobní rekord ze 12 sekund na 11,26 s a letos stahuje další setiny. Navíc na velkých závodech.

Na mistrovství Evropy v Římě sahala v osobním rekordu 11,17 s po finále, na Stade de France se nelekla ani největších jmen světového sprintu. Ve svém rozběhu finišovala v dalším výrazném osobním maximu o jedinou setinku čtvrtá, když využila i nejpříznivějšího větru ze všech rozběhů +1,5 m/s.

„Start se mi povedl, nikoho jsem periferně neviděla. Ke konci jsem trochu zatuhla a o setinu mě předběhla Maďarka,“ popisovala svůj zatím nejrychlejší běh kariéry.

Přímo dál šly nejrychlejší tři, Maňasové ale její výkon dával naději na postup časem. Jen musela dlouho čekat na tzv. horkém křesla na dalších pět rozběhů. S výjimkou jednoho by v každém stačil její čas na přímý postup.

„To bylo asi nejhorší, když jsem po každém rozběhu vstávala a koukala na tabuli, jestli někdo neběžel na čtvrtém místě rychleji než já. Pak to ze mě spadlo a na čas jsem postoupila jako druhá, neuvěřitelné,“ jásala. A to za sebou nechala i sprinterky s osobními rekordy hluboko pod 11 sekund.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Kateřina Maňasová si v kvalifikaci zaběhla osobní rekord a postoupila od semifinále.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Euforie. Ale asi to na mě dolehne až večer, kdy si zavolám s rodinou a trenérem, který tu není, což mě dost mrzí,“ litovala absence kouče Pištěka, jenž se nevešel do výpravy. „Myslím, že s ohledem na mou výkonnost by tu měl být, tak doufám, že na případné příští hry už bude,“ prohlásila Maňasová.

Do dávné historie je třeba se dívat, kdy naposledy česká sprinterka běžela semifinále olympiády. Poslední Čechoslovačkou byla Eva Lehocká (později Glesková) ze Zvolena, která držela i světový rekord, ta běžela v Mnichově 1972 dokonce finále.

Ale jako poslední semifinalistka se na českém území narodila Olga Šicnerová, která s nejlepšími běžela v Londýně 1948. Dalších 76 let nic, až nyní dvacetiletá Maňasová.

Semifinále ji čeká v sobotu od 19.50 hodin. A třást se může i český rekord Jarmily Kratochvílové 11,09 s, který platí už 43 let. „Já nejsem ranní ptáče, tak tam rezervička je. Rekord? Myslím, že ho dřív nebo později překonám,“ věří si dívka se zálibou v rapu a egyptské mytologii, jejíž symboly má na řetízcích i vytetované na svém těle.