Hlavní obsah

Česká naděje ztratila dost kůže. Pořadatelé olympioniky nešetřili

Má za sebou první ostrý start na stěně v pařížském Le Bourget. „Spokojenost,“ vystřelí ze sebe sportovní lezec Adam Ondra po úvodní části kvalifikace. Po boulderech je aktuálně pátý se ziskem 48,7 bodu a před obtížností má dobře nakročeno k postupu mezi finálovou osmičku. Navíc je před ním den volna, v němž bude mimo jiné bedlivě pozorovat, jak rychle mu dorůstá sedřená kůže na prstech.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Adam Ondra začal semifinále olympijského závodu v Paříži dobře. Radost z vylezení posledního boulderu dal jasně najevo.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Na prvních třech boulderech vylezl zóny, na posledním čtvrtém ale topoval a euforii dal jasně najevo. Začal skákat radostí, rozdával úsměvy, mával šestitisícovému publiku.

„Věděl jsem, že je to teď, nebo nikdy. Že pokud boulder nevylezu, budu mít hodně špatnou pozici. Byl jsem pod neuvěřitelným tlakem a naštěstí se zadařilo. Záleželo na každém pikometru, na jakémkoliv natočení lezečky,“ popisuje Ondra.

Od prvního boulderu odešel přibližně minutu a půl před koncem limitu. Šetřil síly. „Moc jsem nechápal, co mám udělat, abych zatopoval,“ přiznává. Na další dva prý jednoduše neměl a lehce si vyčítá, že absolvoval možná až zbytečné pokusy.

Stěna dělala problémy téměř všem lezcům. Vždyť na vrchol některého z boulderů se dostalo jen šest z dvaceti závodníků a někteří favorité jako obhájce zlata z Tokia Španěl Alberto Ginés López nebo Němci Yannick Flohé s Alexandrem Megosem mají se ziskem méně než třiceti bodů složité výchozí postavení.

„Myslím, že stavěči nám to hodně osolili. Nevím, jestli šlo o záměr. Určitě chtěli bouldery udělat těžké, ale asi ne až tak,“ přemítá Ondra.

Obtížnost je na programu ve středu. Ve hře je opět sto bodů, následně dojde k sečtení hodnot z obou disciplín a nejlepší osmička proklouzne do pátečních bojů o cenné kovy.

„Vím, že pokud zalezu dobře, mělo by to na finále stačit. To je hlavní,“ říká Ondra. Zároveň odmítá, že by nějak taktizoval. Stačí jedna chyba a naděje na dobrý výsledek jsou pryč. „Já lezu spíše na riziko a tolik si to nehlídám. V Tokiu v kvalifikaci se mi taktika téměř vymstila, takže teď pojedu na plný plyn,“ hlásí.

Aby ze sebe mohl vydat to nejlepší, je potřeba v mezidobí správně zregenerovat. Jednatřicetiletý Ondra bude hlavně odpočívat. Možná si dopřeje krátkou procházku, dá péči úponu v rameni, který ho poslední dobou trápil. A také zkusí hypnotizovat své dlaně.

Fotogalerie

Kombinace boulderingu a lezení na obtížnost na hrách v Paříži

Český lezec Adam Ondra se na olympiádě představí ve dvojkombinaci disciplín – bouldering a lezení na obtížnost. Dvacetičlenné startovní pole se v semifinále utkalo o osm postupových míst do bojů o medaile.

V boulderingu lezci čelí čtyřem stěnám, které předtím nesmějí vidět. V časovém limitu se musejí dostat co nejdále. Ideálním scénářem je dosažení konečného chytu, které je oceněno 25 body. Dílčí body lze získat za dolezení do dvou zón. První je oceněna pěti, druhá deseti body. Jedna desetina bodu se odečítá za každý neúspěšný pokus. Celkový výsledek v boulderingu je součtem zisku bodů z jednotlivých stěn, maximem je rovná stovka.

V lezení na obtížnost je cílem v určeném časovém limitu dolézt na vrchol stěny. Na stěně je určitým počtem bodů oceněno posledních čtyřicet chytů, jichž se lezci snaží dosáhnout. Každý chyt ze závěrečné desítky je za čtyři body, deset předcházejících za tři, deset ještě před nimi za dva a prvních deset ze závěrečné čtyřicítky za jeden. Maximem je tedy opět rovná stovka.

Semifinálový bouldering proběhl v pondělí, lezení na obtížnost přišlo na řadu ve středu. Body z obou disciplín se sčítají, osm lezců s nejvyššími zisky se probojuje do pátečního finále (10:15 bouldering, 12:35 lezení na obtížnost).

„Ztratil jsem docela dost kůže, takže je fajn, že ji můžeme nechat dorůst. Určitě budu mazat prsty, času je například oproti olympijské kvalifikaci v Šanghaji a Budapešti dost. Tam se lezlo čtyři dny v kuse,“ srovnává.

Finále je pro něj jasným cílem. Objevil se v něm i před třemi lety v Tokiu, kde se ještě závodilo v trojkombinaci i pro Ondru s neoblíbeným lezením na rychlost. V dramatickém boji o cenné kovy skončil český reprezentant šestý.

„Teď si olympiádu dokážu užívat o trošku víc, protože se necítím jako favorit. Abych mohl mít medaili, musím mít sakra velké štěstí. S tím se asi leze trochu lépe,“ popisuje.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.