Hlavní obsah

Útok na medaili, pak zase ne. Rychleji jsem nikdy nejel, líčí český dráhař

Chvíli to vypadalo na senzační útok na medaili. Čeští dráhoví cyklisté Jan Voneš a Denis Rugovac byli přibližně ve třech čtvrtinách olympijského madisonu průběžně třetí. Nakonec se lehce propadli a po přezkoumání udělených bodů skončili sedmí.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Zleva Jan Voneš a Denis Rugovac, čeští dráhoví cyklisté, kteří v madisonu na olympiádě obsadili osmé místo.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje)  „Chtěli jsme jet spíše efektivněji a aktivněji. Plán se nám dařilo plnit a byli jsme až překvapeni, že to tak jde,“ popisuje 31letý Rugovac.

Madison se na olympiádě jezdí ve formátu dvojic, kdy se závodníci libovolně střídají. Cílem je na trase dlouhé 200 okruhů, tedy 50 kilometrů, posbírat co nejvíce bodů. Ty lze získat nejen na jednotlivých sprinterských prémiích, které jsou každých 10 okruhů, ale hlavně za to, že některý z jezdců dožene balík o celé kolo.

Zdálo se, že Čechům se tento kousek oceněný 20 body povedl, a podle grafiky byli 45 okruhů před koncem se ziskem 32 bodů průběžně třetí.

„Denis výborně vychytal moment, kdy má jet. Bylo to super. Vypadalo, že se vrátíme zpět, ale Denis přišlápl, já ho podržel a vyšlo to perfektně,“ popisuje 23letý Voneš.

Jenže madison je disciplína nepřehledná a po skončení závodu často dochází k přezkoumání udělení bodů. To se stalo také teď, a Češi nakonec skončili se ziskem 12 bodů na sedmé příčce. Nechali za sebou velmoci jako Španělsko, Velkou Británii nebo Belgii.

„Nejtěžší závod, jaký jsem absolvoval, viděl a zažil z první ruky. Rychleji jsem snad nikdy nejel,“ líčil Rugovac, jenž je stejně jako Voneš debutantem pod pěti kruhy.

Mladší z dvojice už absolvoval na hrách ve čtvrtek omnium, tedy cyklistický víceboj složený ze scratche, tempo závodu, vyřazovacího závodu a bodovačky. Byla z toho dvanáctá příčka. „Příjemně jsem se rozjel a byl jsem teď méně nervózní. Viděl jsem na Denisovi, že i když jsem vždy více ve stresu já, tentokrát to byl on. Navzájem jsme se podrželi a byla to paráda,“ pochvaluje si Voneš osmé místo v madisonu, který ovládli Portugalci před Italy a Dány.

Dráhaře čeká do nedělního zakončení olympiády ještě jedna příjemná starost. Zastaví se v Českém domě pozdravit fanoušky. „Budeme muset, jinak by to nešlo,“ hlásí Rugovac.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.