Hlavní obsah

Čechům můžeme medaile jen závidět. Finsko vstřebává historický olympijský krach

Nejchudší medailová sbírka z letních olympijských her v dějinách samostatného Česka byla pro tuzemské fanoušky i celé sportovní hnutí po rekordních žních z minulých her v Tokiu těžkým vystřízlivěním. Ale může být i mnohem hůř. Jak vypadá opravdové historické olympijské fiasko, zažívají nyní ve Finsku.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Zklamaná finská překážkářka Reetta Hurskeová na OH v Paříži

Článek

Tahle severská země totiž vůbec poprvé nepřivezla z letních her ani jednu medaili. Od Londýna 1908, kdy se poprvé finská reprezentace her účastnila, vozila pravidelně z olympiád cenné kovy. A i když má těžiště svého zájmu především v zimních sportech, například v atletice dala světu takové velikány jako Paavo Nurmi, Lasse Virén a řadu skvělých oštěpařů.

Jenže tentokrát medailová spása ani z oštěpařského sektoru nepřišla navzdory trojnásobnému zastoupení v mužském finále. Finsko vyslalo do Paříže celkem 56 reprezentantů, kteří se představili ve 13 sportech. Nejlepší výsledky pro severskou zemi představují tři pátá místa z kladiva, boxu a skateboardingu.

Finové neodjížděli do Paříže zrovna s vidinou tučných medailových zisků, nicméně výsledný krach způsobil v zemi i tak nepříjemný šok. Sportovní funkcionáři mají co vysvětlovat a média plní proudy různých analýz a nářků.

„Klesající trend v počtu získaných medailí už trvá celé dekády, ale neschopnost přivézt alespoň jeden cenný kov přináší celou řadu otázek ohledně vládního financování sportu, schopnostech Finska propagovat špičkový sport a také poklesu zájmu mladých o fyzickou aktivitu,“ píše například server Yle.fi.

Nutno dodat, že Finové si o podobný výbuch koledovali dlouho. Z Ria přivezli třeba jen jeden bronz, z Tokia pak dvě medaile stejného kovu.

Až na sever Evropy se dostaly i české nářky nad špatnou bilancí oproti předchozím olympiádám. „Pro Česko skončila olympiáda zklamáním. Ale Finsko by jeho medailový zisk mile rádo převzalo. Jenže Finové se mohou na české rozhořčení jen závistivě dívat. Neúspěch jejich země by ve Finsku znamenal naprostý trhák,“ srovnává například server Iltalehti.

„Češi jsou samozřejmě zvyklí na lepší časy. Z Tokia přivezli jedenáct medailí a nejhůř na tom byli dosud v Pekingu, kde jich měli sedm, z toho tři zlaté,“ uvádí dále.

Na olympijské trápení svých krajanů se nemohl dívat ani legendární oštěpař Seppo Räty, který si vylepšil náladu návštěvou Finské rallye, kde ho také novináři zastihli s dotazy na výkony jeho následovníků v Paříži.

„Už před olympiádou jsem říkal, že jedna medaile by byl zázrak. Ve Finsku ale byla velká očekávání, média tu oslavují skoro každého, kdo se jenom kvalifikoval, což zkresluje realitu. Protože třeba finští atleti už nejsou na poměry mezinárodní špičky žádné hvězdy,“ vykládal mistr světa a trojnásobný olympijský medailista pro Ilta Sanomat.

A konkrétně jmenoval možnou příčinu úpadku. „Dříve ti nejlepší v individuálních sportech pocházeli z regionů, kde nešlo nic moc jiného dělat než tvrdě trénovat. Teď se ale skoro všechny talenty stěhují už v brzkém věku do měst, kde je to táhne spíše k míčovým sportům. Z toho důvodu nezbývá moc těch, kteří by chtěli podstupovat tu šílenou dřinu v individuálních sportech,“ vysvětloval svérázný muž, který sám žije v zapadákově Tohmajärvi u ruských hranic.

Jeho následovníci v oštěpařském sektoru si sice nevedli vůbec zle, jenže v konkurenci nebývale dalekých hodů se Lassi Etelätalo (84,58 m), Oliver Helander (82,68) a Toni Keränen (80,92) srovnali za sebou až od osmé do desáté příčky.

S útěchou pro Finy přišel i někdejší Rätyho velký soupeř a parťák Jan Železný, jehož svěřence Jakuba Vadlejcha dělily od medaile centimetry.

„Ve Finsku máte skvělé oštěpaře. Ale musíte ještě počkat čtyři roky do další olympiády. Na mistrovství Evropy jste měli tři muže ve finále a medaili, na olympiádě zase trojnásobnou účast ve finále. Samozřejmě to bude chtít čas, ale věřím, že za čtyři roky už medaile přivezete,“ uvedl Železný pro Ilta Sanomat.

Související témata: