Hlavní obsah

Mokrá silnice způsobila desítky pádů. Olympijskou časovku ovládla loučící se Australanka Brownová

Aktualizováno

Vydatný déšť v Paříži pořádně zkomplikoval první cyklistickou disciplínu na olympijských hrách. Na 32,4 kilometru dlouhé trati časovky se mnohé závodnice nedobrovolné ocitly na klouzavém asfaltu. Pádu se vyhnula Australanka Grace Brownová, která triumfovala s obrovským náskokem – přes minutu a půl. Česká zástupkyně 19letá Julia Kopecký skončila na 28. místě z 35 účastnic.

Foto: Paul Childs, Reuters

Australanka Grace Brownová v akci

Článek

Členka nizozemsko-české rodiny, jejíž bratři Tomáš a Matyáš jsou rovněž profesionálními cyklisty, vyrazila na trať jako šestá. Od začátku na nejlepší ztrácela a ani ona se nevyhnula pádu.

„Bylo to strašně těžké, přes 32 kilometrů v dešti a na extrémně mokré silnici. Kolem desátého kilometru jsem v zatáčce uklouzla a spadla. Ani jsem nejela rychle, ale najednou přední kolo hup a ležíš. Trochu to bolelo a ztratila jsem rytmus. Klouže to hlavně ve městě na bílých čarách, musíte si dávat opravdu pozor. Ale stane se,“ líčila Kopecký, která dojela s mankem pěti a čtvrt minuty na vítěznou Brownovou.

Závodnice se na kluzké silnice hodně trápily. Například Američanka Knibbová se ocitla na vozovce dvakrát v krátkém sledu. Výměna poničeného kola navíc rozhodně neproběhla podle plánu, na zemi se ocitl i mechanik, který přispěchal s náhradním bicyklem.

V tu chvíli teprve startovaly největší favoritky. Karambol potkal i jmenovkyni české jezdkyně belgickou hvězdu Lotte Kopeckou, kterou na olympiádě čeká nabitý program i na dráze, a nakonec dojela šestá.

O medaile si to rozdaly elitní časovkářky. Od prvního mezičasu vedla Brownová, pět sekund za ní se držela Američanka Chloe Dygertová. Jenže také jí potkal pád, který ji dost přibrzdil a rozhodil z tempa.

Na druhém mezičase už měla 32letá Brownová náskok 51 vteřin a bylo jasné, že si jede pro nejcennější triumf v životě. To všechno při svém posledním roce v profipelotonu, na začátku roku totiž oznámila konec kariéry. Nakonec vyhrála o více než minutu a půl před Britou Annou Hendersenovou, jež se v závěru o necelou vteřinu vyšvihla před Dygertovou.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži: Silniční cyklistika:

Ženy - časovka (32,4 km):

1. Brownová (Austr.) 39:38,24 min.

2. Hendersonová (Brit.) -1:31,59

3. Dygertová (USA) -1:32,46

4. Labousová (Fr.) -1:41,66

5. Volleringová (Niz.) -1:51,56

6. Kopecká (Belg.) -1:56,58

7. Cadzowová (N. Zél.) -2:07,78

8. Longová Borghiniová (It.) -2:11,08

...28. Kopecký (ČR) -5:15,51