Hlavní obsah

CAS zamítl odvolání americké gymnastky Chilesové kvůli odebrání bronzu

Sportovní arbitrážní soud (CAS) zamítl odvolání americké gymnastické federace kvůli odebrání bronzové olympijské medaile Jordan Chilesové za prostná. Američané oznámili, že se proti rozhodnutí CAS hodlají odvolat ke švýcarskému federálnímu soudu.

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Gymnastka Jordan Chilesová

Článek

Chilesová původně dostala za své cvičení 13,666 bodu a byla pátá. Rozhodčí ale po přezkoumání uznali vyšší obtížnost jednoho z prvků Chilesové a přehodnotili její konečnou známku na 13,766, čímž o 66 tisícin předstihla Anu Barbosuovou, která už mezitím začala zisk medaile slavit. Podle Rumunů ale přišel protest pozdě a výsledky se měnit neměly.

CAS v sobotu na základě odvolání rumunské výpravy rozhodl, že americký tým podal při soutěži protest proti hodnocení své gymnastky čtyři sekundy po limitu a bronz tak připadl zpět Barbosuové. V neděli verdikt potvrdil i Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

USA Gymnastics vzápětí oznámila, že našla záznam, který nebyl při prvním verdiktu k dispozici. Video údajně dokazuje, že trenérka Cécile Landiová nepřekročila minutový limit na podání protestu. To ale CAS zamítl.