Hlavní obsah

Bývalého hráče NBA na olympijském písku zastavili norští obhájci zlata

V osmifinále se rozloučil s olympijským turnajem plážových volejbalistů v Paříži Američan Chase Budinger, který má za sebou sedm sezon v basketbalové NBA. Bývalý hráč Houstonu a Minnesoty a jeho partner Miles Evans nestačili na obhájce zlatých medailí Anderse Mola a Christiana Söruma, kterým podlehli 16:21 a 14:21. Od norských hvězd si Budinger za svou sportovní proměnu vysloužil slova chvály.

Foto: Carlos Perez Gallardo, Reuters

Chase Budinger v akci

Článek

„Chase si zaslouží velké uznání. Spoustu let hrál v NBA a výborně. A teď se dokázal probojovat do amerického týmu na olympiádu v plážovém volejbalu, což je úplně jiný sport,“ řekl Mol agentuře AP. „To je úžasné. Tu jeho cestu ohromně obdivuji,“ dodal na adresu šestatřicetiletého hráče.

Budinger se dozvěděl o nominaci na olympijské hry před dvěma měsíci během turnaje světového okruhu v Ostravě. Účinkování pod pěti kruhy si náležitě užil. „Hrát na olympiádě, na tomhle místě, se rozhodně vyrovná mým největším basketbalovým zážitkům,“ uvedl někdejší účastník soutěže o nejlepší smeč na Utkání hvězd NBA.

Uchvátila ho kulisa na hřišti pod Eiffelovou věží. „Přišel jsem na hřiště a tam jásalo 12 tisíc lidí. Ta atmosféra byla neuvěřitelná. A hrát pod osvětlenou Eiffelovkou, to jsou neopakovatelné vzpomínky,“ řekl Budinger, který došel v turnaji stejně daleko jako čeští mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner.

Příští olympiádu v Los Angeles bude mít kousek od svého rodného Carlsbadu. V roce 2028 mu bude 40 let. „Vždycky jsem říkal, že záleží na mém těle. A beru to rok po roce. Teď mohu říci, že se cítím skvěle,“ uvedl.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.