Hlavní obsah

Brutálně speciální? Autor kolekce nelhal. Češi v Paříži vzbudí rozruch

Aktualizováno

Takhle oblečené jste české sportovce dosud vidět nemohli. Při slavnostním nástupu na olympijských hrách v Paříži svým oblečením určitě zaujmou. Pozitivně? Negativně? Názory se určitě budou lišit, ale kolekce z dílny módního návrháře Jana Černého je po mnoha stránkách výjimečná. Posuďte sami.

Extravagantní nástupová kolekce českých olympioniků pro hry v Paříži.Video: olympijskytym.cz

Článek

Při představení autora a motivu kolekce prohlásil Černý, že jeho výtvor bude „brutálně speciální“. Teď se ukazuje, že nešlo o příliš nadnesený výrok. Takový byl záměr, při nástupu mají výpravy zhruba deset sekund, aby před televizními kamerami zaujaly celý svět.

Patrná je inspirace národními barvami: temně modrá, tlumená červená, krémově bílá… K tomu malá vlajka či nápis CZE. Ale hodně netradiční je samotný oděv. Místo sak či šatů dominuje plášť z japonského nylonu. Ten by měl být podle Černého propojením českého baloňáku s trenčkotem, oblíbeným ve Francii, kde Černý studoval.

Plášť zdobí inkoustově modrý Rorschachův vzor odkazující na dílo grafika a malíře Vladimíra Boudníka, který se narodil v roce 1924, kdy naposled proběhly olympijské hry v Paříži. „Ukazoval jsem to dětem a prý je super. Vrstevníci naopak říkali, že jsem se zbláznil. Tak si vyberte,“ prozrazuje 56letý předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Foto: olympijskytym.cz/Jakub Zeman

Nástupová kolekce českých olympioniků.

„Vždy chceme kolekcí pro slavnostní zahájení uctít také pořadatelskou zemi, a plášť to jednoznačně splňuje. Jsem přesvědčen, že oblečení vstoupí do historie designu. Jsem si vědom, že vzbudí vášně, ale pro nás je důležité stanovisko a názor sportovců, kteří to přijali,“ vysvětluje Kejval. „Ani v davu nás rozhodně nikdo nepřehlédne. Právě toho chceme dosáhnout v srdci Paříže, hlavního města módy,“ líčí šéf olympioniků.

„Nejdůležitější je, aby se v kolekci cítili sportovci dobře a aby zastupovala současný mladý design, který v Česku vzniká. Těším se, jak kolekce vyzní v prostředí města módy Paříže v porovnání s kolekcemi ostatních zemí. První ohlasy od sportovců, kteří kolekci už viděli, jsou extrémně pozitivní,“ tvrdí 30letý návrhář Černý.

Foto: olympijskytym.cz/Jakub Zeman

Olympijská kolekce české výpravy autora Jana Černého.

Kolekce je bezesporu inovativní a trendy, byť je jasné, že bude mít také své odpůrce, i mezi olympioniky. „Moji generaci možná zaskočí, ale nosit ji na slavnostním zahájení budou hlavně mladí lidé, kterým je tvorba Jana Černého blízká,“ tvrdí Kejval.

Například běžkyně Kristiina Sasínek Mäki je z kolekce jako fanynka Černého tvorby nadšená.

„Je super, že kolekce má české barvy a jsou na ní i sportovní prvky, zároveň je módní. Brutálně speciální kolekce se mi líbí hodně. Je hezká, důstojná, cool, prostě skvělá. Přijde mi mega hustá a moc se těším, že si ji budu moci obléknout,“ hlásila obdivně a plánuje plášť nosit i po olympiádě.

Foto: olympijskytym.cz/Jakub Zeman

Česká kolekce pro zahájení her v Paříži.

„Je jasné, že se nebude líbit každému. Ale co se týče mladého publika a jiné než sportovní scény, tohle přesně jsme potřebovali a může nám to zajistit průnik k jiné skupině lidí. Myslím, že i to je smyslem olympiády. Jsem rád, že se olympijský tým odvázal a šel do něčeho takového,“ cenil i vodní slalomář Lukáš Rohan, jenž bude v Paříži obhajovat stříbro.

Světu by se kolekce měla ukázat při slavnostním zahájení 26. července, které by mělo proběhnout netradičně na lodích při plavbě po Seině. „Paříž je nekorunované město módy. Sportovci pojedou šest a půl kilometrů po řece, kde je uvidí 400 tisíc diváků naživo a půl druhé miliardy u televize. To je důvod pokusit se o něco výjimečného. Kolekce bude vyvolávat emoce,“ doplňuje Kejval.

Kolekci s kratší bundou namísto pláště pak obléknou i čeští sportovci při zahájení paralympijských her.

Líbí se vám olympijská kolekce pro hry v Paříži?
Ano, v Paříži s ní čeští sportovci oslní.
20,9 %
Ne, tohle se nepovedlo.
79,1 %
Celkem hlasovalo 22550 čtenářů.

Olympijské hry 2024 v Paříži

Hry XXXIII. olympiády se uskuteční v termínu 26. července - 11. srpna 2024. Do francouzské Paříže se olympiáda vrací po 100 letech.

Mohlo by vás zajímat:

Související témata:
Olympijská kolekce