Hlavní obsah

Bronzová? Tečka za kariérou je zlatá. Beran ve 42 letech slaví životní úspěch

Když dokončil svou práci, zvedl ruce nad hlavu, až mu maska upadla na planš. Koukal se na rozlehlé tribuny plné Francouzů a hlasitě zařval. Dvaačtyřicetiletý kordista Jiří Beran zřejmě tušil, že i když Češi v tu chvíli prohrávali 27:29, zklamání nakonec zavládne na domácí straně.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Radost kordisty Jiřího Berana po zisku bronzu na olympiádě

Článek
Fotogalerie

Paříž (od našeho zpravodaje) – Šlo o poslední gesto, které ve své profesionální kariéře udělal. Ani otočka na konečných 43:41 a zisk senzační bronzové olympijské medaile na tom prý nic nezmění.

Opravdu?

Ne. (úsměv) Když jsme šli do zápasu, dělal jsem si trochu srandu, ale byl doopravdy poslední. Pro mě je to zlatá tečka, i když vlastně bronzová. Něco neskutečného. Chtěl jsem se loučit pod pěti kruhy a s touhle partou je to konec z oblasti snů. Budu na tento den do smrti vzpomínat. Když uslyším Paříž nebo se sem dostanu, budu jen jásat.

Jaký tedy byl váš poslední duel?

Byl jsem v něm úplně nejčerstvější. Ráno jsem věděl, že mě čekají závěrečné tři zápasy kariéry a musím do nich dát ještě víc než kdy předtím. Hrozně jsem si užíval, jak jsme stáli na balkoně krásného Grand Palais a scházeli k planši ke střetnutí o medaili.

A pak se v bouřlivých kulisách začalo šermovat.

Všechno bylo parádní. Světlo, atmosféra, nedokážu si představit lepší podmínky. Fakt jsem nechápal, že když Francouzi vedli o pět šest zásahů, zbývalo pětatřicet vteřin do konce jednoho ze soubojů a trenér je hnal dopředu. Chtěl, aby nás převálcovali. Myslím, že tohle se jim stalo osudným. Většinou se utrhnou a pak už skóre hlídají. Přistoupili na to, že nás zlomí, moc a moc chtěli medaili.

Vy ale ještě víc.

Všichni byli skvělí a Kuba Jurka předvedl v závěru výkon století. Yannick Borel je extratřída. Výborný šermíř, ale myslím, že i na něj tlak sednul. Všichni jsme to zvládli. Michal Čupr nešermoval individuály, trénoval s námi, aby byl připraven na družstva. Martina Rubeše bolela záda, trošku to zatáhl a snažil se. Já jsem akorát starej, jinak v pohodě (smích).

Co tedy budete dělat dál?

Zůstanu u šermu, baví mě práce s dětmi. Nebudu trénovat, ale rozšiřovat šerm mezi lidi, kteří o něm nemají ponětí. Do škol, což dělám už spoustu let. Chci dělat věci, které mě baví, aby o nás všichni věděli, že jsme dobrá parta. Nejen my čtyři, ale celý český šerm. Každý, kdo mezi nás přijde, zapadne.

Takže za čtyři roky v Los Angeles vás na třeba lavičce neuvidíme?

S týmem asi ne. Ale jel bych do Českého domu, tam by mě to bavilo.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Už samotná kvalifikace na olympiádu do Paříže byla úspěchem. Pro družstvo českého či československého šermu po 32 letech.

Věděli jsme, že pokud je v soutěži jen osm týmů, musíme se soustředit na první zápas s Italy. Dříve jsme s nimi několikrát prohráli v prodloužení o zásah nebo dva. Věděli jsme, že to je hratelné, a prostě se povedlo. Tím, že jsme v sezoně byli častokrát mezi nejlepšími osmi, čtvrtí na mistrovství Evropy, jsme vyslali jasnou zprávu, že se s námi musí počítat, že jsme tady oprávněně. A to jsme sakra předvedli!