Hlavní obsah

Brokař Tomeček se rve o postup, po prvním kvalifikačním dnu je sedmý

Aktualizováno

Před třemi roky v Tokiu mu finále těsně uniklo a skončil sedmý. S o to větší chutí odjel střelec Jakub Tomeček na olympijské hry do Paříže. Za sebou má první kvalifikační den ve skeetu. Minul dva ze 75 letících terčů a prozatím drží právě sedmé místo. Kvalifikace pokračuje v sobotu dopoledne, brokaři budou mít k dispozici ještě 50 ran. Do finále postupuje šest nejlepších.

Věřím v sílu kníru. Střelec Jakub Tomeček má speciální olympijský talisman a doufá, že má zavřené komůrky ve své psychiceVideo: Sport.cz

Článek

Do Francie vyrazil s medailovými ambicemi a talismanem v podobě hustého kníru. „Dodává mi energii a mentální stabilitu. A kdy si ho sundám? Až na pódiu s medailí, věřím v sílu kníru,“ smál se Tomeček před odletem.

V kvalifikaci skeetu však ještě bude muset zabojovat a nejspíš už nechybovat, aby nedopadl stejně jako v Tokiu. Začátek měl přitom skvělý, v první sérii neminul ani jednou z 25 ran.

Hned druhý oranžový terč v následující sérii však sestřelit nedokázal. To by ještě nebyl takový problém, jenže chyba přišla i uprostřed třetí série, a tak se Tomeček prozatím propadl do druhé desítky. Poté však chybovali i ostatní, a tak se 33letý rodák z Kyjova vrátil na sedmou pozici.

Foto: Martin Flousek/ČOV

Jakub Tomeček v kvalifikaci skeetu na OH v Paříži.

Jediným bezchybným střelcem je zatím Američan Hancock, další čtyři závodníci mají na kontě jeden omyl. Od šesté do deváté pozice jsou seřazeni střelci se dvěma netrefenými terči.

Kvalifikace pokračuje v sobotu v 9:00 hodin. Finále, do něhož se probojuje šest nejlepších, je na programu stejný den v 15:30 hodin.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.