Hlavní obsah

Bratři Fuksové zvládli opravu, v semifinále je i český deblkajak

Aktualizováno

Deblkanoisté Martin a Petr Fuksovi úspěšně zvládli svou opravnou jízdu a na pětisetmetrové trati postoupili do semifinále. To je na programu ve čtvrtek od 11:20 a pojede ho deset posádek. Účast v  pátečním semifinále (11:10) si rovněž z oprav zajistili deblkajakáři Daniel Havel s Jakubem Špicarem.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Bratři Fuksové po úspěšně zvládnuté opravné jízdě.

Článek

Česká dvojice se v rozjížďce hned po startu zařadila za Španěly a Číňany, třetí místo jí patřilo i v polovině trati. A když pak s blížícím se cílem bratři Fuksovi viděli, že ztrátu na druhé Španěly už nestáhnou a dvě přímé postupové pozice jsou mimo jejich dosah, raději pošetřili síly na odpolední opravy.

V opravné jízdě měli za soupeře Němce, Maďary a Kazachstánce a do semifinále šly tři nejrychlejší posádky. Fuksovi skončili třetí a jsou v semifinále, které je na programu ve čtvrtek od 11:20. Finále je o dvě hodiny později.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Deblkanoisté Martin (vpravo) a Petr Fuksovi během olympijské rozjížďky.

Jednatřicetiletý Martin Fuksa si spolupráci s o pět let mladším bratrem zkusil už před třemi lety na hrách v Tokiu, kde skončili desátí. Na loňském MS v Duisburgu už byli osmí a při loňské generálce v Paříži dokonce obsadili druhé místo za vítěznými Číňany.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Čeští deblkanoisté Martin a Petr Fuksa v rozjížďce na 500 metrů

Staršího z bratrské dvojice Fuksových Martina ještě čeká kilometrový závod na singlu, na této trati je úřadujícím mistrem světa. Rozjížďky jsou na programu ve středu. Jednatřicetiletý kanoista usiluje na svých třetích hrách o zisk premiérové olympijské medaile.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Deblkajak ve složení Špicar, Havel byl po startu rozjížďky čtvrtý, následně ale stupňoval tempo a posunul se na třetí příčku. Do posledních metrů bojoval český pár, s maďarskou dvojicí Kopasz, Varga, o druhou postupovou pozici, ta mu však unikla o 36 setin.

I opravnou jízdu začali Češi volněji, ještě v polovině pětisetmetrové trati byli na páté, první nepostupové pozici. Pak ale zapnuli a dostali se přes americkou, čínskou i obě srbské posádky na konečné první místo.

Foto: Ebrahim Noroozi, ČTK/AP

Daniel Havel a Jakub Špicar po rozjížďce, z níž nepostoupili.