Hlavní obsah

Bramboru uneseme. Jirka je mezi nejlepšími na planetě, hlásí trenér Přívratského

Čtvrté místo střelce Jiřího Přívratského na olympiádě v třípolohové střelbě z libovolné malorážky na 50 metrů sledoval z bezprostřední blízkosti. „Uneseme všechno, zvládli bychom i horší umístění,“ říká reprezentační trenér puškařů Luboš Opelka.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Střelec Jiří Přívratský útočil na medaili během závodu v třípolohové střelbě na 50 metrů, nakonec mu jeho výkon stačil na 4. místo.

Článek

Chateauroux (od našeho zpravodaje) - „Jirka je specialista na hodnocení, je k sobě hodně kritický a možná je to důvod, proč je tak dobrý,“ líčí Opelka.

Vy jste s umístěním spokojený?

Hodnotím závod kladně. Přál jsem mu medaili, protože je na planetě úplně v topu, jeden z nejlepších střelců na světě.

Přívratský prozradil, že ho o cenný kov připravila školácká chyba, kdy si zapomněl utáhnout řemínek. Jak se to může stát?

Ano, tohle je chybička, která ho možná stála medaili, takhle to Jirka sám hodnotí. Stanou se ale horší věci. Vezměte si, že také člověk někdy střelí do vedlejšího terče.

Jinak se vám výkon líbil?

Jirka fungoval velmi dobře. Standardně, soustředěně, jak jsem u něj zvyklý. Jsem hrdý na celý tým, mám na olympiádě výborné střelce a řada dalších ještě zůstala doma. Pracuji pro Česko opravdu rád.

Oceňujete, jak zvládl konec soutěže, i když už věděl, že na medaili téměř jistě nedosáhne?

O konci ještě bude rozhovor. Jirka tvrdí, že jde o fyzickou úroveň, ale já tvrdím, že je to i o mentálním nastavení. Tady se asi budeme hodně přít. Určitě závod důkladně vyhodnotíme. Navíc Jirka je střelec, který se vždy snaží z krizové situace vybruslit. Nedávno střílel finále v Dánsku a zapsal nejvyšší výkon, jaký člověk na planetě kdy nastřílel. A když jsem se ho ptal, jaké to bylo, tak byl slušně nespokojený. Tak jsem si říkal: ‚Dobře, Jiříku.‘ Tohle na něm hodně oceňuji.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.