Hlavní obsah

Boxer s vizáží Myšáka Mickeyho zajistil Kapverdám historickou medaili z OH

Při sedmé účasti na olympijských hrách se výprava Kapverdských ostrovů dočká první medaile. Postaral se o to boxer David de Pina, který se probojoval do semifinále muší váhy do 51 kg. V pátečním souboji porazil Patricka Chinyembu za Zambie 5:0 a má jistý minimálně bronz. O finále bude boxovat s olympijským vítězem z Ria de Janeira 2016 Hasanbojem Dusmatovem z Uzbekistánu. V Paříži zaujal i účesem, díky kterému připomíná Myšáka Mickeyho.

Foto: Ariana Cubillos, ČTK/AP

Kapverdský boxer David de Pina (vpravo) zajistil pro svoji zemi historickou medaili z OH.

Článek

„Jsou to hrozné emoce. Zasloužili jsme si to. Jsme malá ostrovní země, které se tohle ještě nikdy nepovedlo,“ řekl De Pina novinářům. „Píšu tady historii. Lidé v celé zemi mi fandí a za tohle vítězství vděčím jim,“ řekl sedmadvacetiletý boxer.

V souboji s bronzovým medailistou z Her Commonwealthu a vítězem Afrických her Chinyembou byl outsiderem. „Všichni věřili jemu, je to mistr Afriky. Já jsem byl nula. Prostě Kapverďan. Ukázal jsem světu, že jsme malí, ale silní,“ uvedl De Pina.

Jeho účes s dvěma drdoly na obou stranách hlavy začali dokonce napodobovat fanoušci s pomocí čelenek. „Někdy se na mě lidé dívají a smějí se. Říkají: Ten chlap má uši jako Mickey Mouse. Poradil mi to trenér. Říkal, že musím vypadat jinak než ostatní kluci z Afriky, kteří nosívají copánky. Nikoho jiného to nenapadlo. A teď mě lidé napodobují,“ řekl boxer.

Kapverdy budou 141. zemí s alespoň jednou medailí z letních olympijských her.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.