Hlavní obsah

Bomby mířící na děti? Byl to mírový vzkaz, argumentuje palestinský vlajkonoš

Byl to detail, který ze širokých televizních záběrů naloděných sportovců nebyl vidět. Ale fotografie důsledněji odhalily oděv palestinského vlajkonoše Wasima Abusala při pátečním slavnostním zahájení olympijských her.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Palestinská výprava při slavnostním zahájení olympiády

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Palestinu Mezinárodní olympijský výbor uznává od roku 1995, o rok později poslala vlastní minivýpravu na hry v Atlantě. V Paříži se role vlajkonoše ujal boxer Wasim Abusal a na zahájení si vzal tričko s límečkem, na němž jsou vyobrazena letadla shazující z nebe bomby na děti, které sportují.

Odkaz na konflikt s Izraelem v Pásmu Gazy je zřejmý. „Ukazuje to současný obraz Palestiny. Děti umírají pod sutinami, zůstávají bez jídla a vody,“ řekl agentuře AFP.

Mezinárodní olympijský výbor je obvykle háklivý na všechny projevy související s politikou či mezinárodní situací. Podle pravidla padesát není dovolen v olympijských areálech žádný způsob demonstrace, politické či náboženské propagandy.

Tentokrát ale nezasáhl. „Je to snaha přitáhnout pozornost, mírový protiválečný vzkaz. To je v souladu s olympijskou chartou,“ argumentoval dvacetiletý boxer, který se do Paříže probojoval na divokou kartu. Abusal žije na západním břehu a nemohl trénovat se svými koučem, který žije v Pásmu Gazy.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Palestina před startem olympiády pohrozila bojkotem her, pokud se na nich představí izraelští sportovci, a v pátek kritizovala MOV za dvojí metr, poté co Rusku start v Paříži zakázal.

Delegace Izraele je v Paříži pod přísným bezpečnostním dohledem, například v olympijské vesnici není jejich dům nijak označen.