Hlavní obsah

Bolí to extrémně a ještě si pobrečím. Milimetry vzaly české debutantce naději na finále

V sobotu po kvalifikaci samý úsměv, po nedělním kajakářském semifinále už měla Antonie Galušková v očích slzy. Průjezd brankou číslo 21 nebyl podle slalomových pravidel, rozhodčí jí přidělili penalizaci 50 sekund a na finále musela při svém debutu na olympiádě zapomenout.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Antonie Galušková dostala penalizaci 50 sekund v kajakářském semifinále, a nepostoupila tak do dalších bojů o cenné kovy.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – U jejího vystoupení zůstane zapsané 21. místo s vědomím, že pokud by se jí do branky vešla celá hlava, k čemuž chybělo opravdu málo, finále by jela.

Byla jste si vědoma, že jste osudnou branku neprojela správně?

Já si myslela, že tam jsem. Takhle těsné průjezdy při trénincích jezdíme a z videa, které máme, není úplně jednoduché posoudit, jestli jsem tam byla. Ale rozhodčí podle záběrů zjistili, že tam o nějaký milimetr nejsem, a dali mi padesátisekundovou penalizaci.

Vypadalo to, že v cíli jste z penalizace zaskočená.

Já věřila, že se ještě odmaže. Přece jen naděje umírá poslední. Ale v ten moment nešlo nic dělat, nešlo vrátit čas.

Ozvala se česká výprava?

Náš trenér podal dotaz na video, aby to rozhodčí přezkoumali, což udělali. A zjistili, že tam kus hlavy nebyl.

Odhadnete, kolik chybělo?

Ty milimetry bych napočítala na jedné ruce…

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Horní část trati vám ve válcích nevyšla ideálně, proto jste víc riskovala?

Trať byla obecně těžší, spousta holek mělo problémy. Jak máme muší váhu a nemáme takovou sílu jako kajakáři, je pro nás docela náročné to hladce přeskočit. Ale věděla jsem, že mi to nahoře úplně neklouzlo oproti soupeřkám a že ten čas dokážu dohnat jen tím, když dole zariskuju a pojedu natěsno. Kdybych jela na jistotu, tak se nedostanu do finále…

Bez padesátky ve třetí brance od konce byste finále jela, o to víc to štve?

Vím to a bolí to extrémně. Pobrečela jsem si a asi budu brečet znova. Musím to ze sebe dostat, abych se mohla soustředit na zbytek sezony. I tak to byla skvělá zkušenost a další motivace bojovat třeba o Los Angeles.

Poznala jste, že olympiáda je jiný závod, než co jste dosud znala?

Je těžší to mentálně udržet. Jedete před 12 000 lidmi, což nikde na světě není. A je kolem toho hrozné haló. Mrzí mě, že se nepodívám do finále, to teprve bude opravdová show…

Foto: Yara Nardi, Reuters

Kajakářka Antonie Galušková při své semifinálové jízdě

Ještě pro vás olympiáda nekončí, pojedete tu i kajakkros.

To je pro mě spíš doplňková disciplína, moje očekávání jsou rozhodně menší než ve vodním slalomu, protože jsem ji skoro netrénovala.

Podobně na tom bude i řada vašich soupeřek.

To jo, ale holky se nebojí kontaktu. Já se ho bojím, jsem taková od přírody a spíš se snažím najít chytrou cestu, jak se mu vyhnout a být někde rychlejší. Jdeme s trenérem touhle cestou spíš, než bychom si řekli, že tady na ni mám najet a sejmout ji, to bych asi nezvládla.

Budete tady mít kde trénovat? Hlavní trať bude ještě další čtyři dny vyhrazena vodnímu slalomu.

V pondělí si dám určitě volno a pak pár tréninků odjedu. A taky se budu věnovat fandění.