Hlavní obsah

Bolest a slzy, český rekordman musel zastavit. Nešlo to, smutně líčil

Postavil se na start rozběhu na 3000 metrů překážek, jenže uběhl jen 200 metrů a nedostal se ani k první překážce. Talentovaného Tomáše Habartu zastavilo na pařížské olympiádě zranění a plochu Stade de France opouštěl v slzách.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nešlo to, Tomáš Habarta svůj rozběh ukončil předčasně.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Zažívá životní sezonu. Pod vedením Hakima Saleha po dlouhých 52 letech posunul na mítinku v Chořově český stýplařský rekord, na mistrovství Evropy v Římě pak postoupil do finále a přidal další zlepšení na 8:21,83.

Bylo to napínavé, ale nakonec rodákovi z Uherského Hradiště přišla po odhlášení několika soupeřů i pozvánka do Paříže na základě rankingu. Jenže na premiérovou velkou světovou akci nebude mít dobré vzpomínky. Tréninky v Česku ještě proběhly hladce.

„Ale tady v pátek se zničehonic po tréninku koleno ozvalo a bylo to den ode dne horší,“ smutně popisoval podobné potíže, jako v Paříži potkaly i překážkářku Nikoletu Jíchovou.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Koleno měl zraněné už loni v prosinci, kvůli čemuž musel mírně posouvat přípravu. „Ale od té doby se neozvalo ani jednou. Až teď najednou po osmi měsících,“ líčil.

Lékaři mu koleno zatejpovali, věřil v zázrak. „Nejde jít do závodu s tím, že ho vzdáte. Chtěl jsem ho doběhnout. Ale nešlo to,“ popisoval, proč se na konci cílové rovinky odpojil od zbytku startovního pole a zůstal na dráze stát v předklonu.