Hlavní obsah

Česko má jistou medaili! Macháč se Siniakovou jsou ve finále

Aktualizováno

Jistotu první olympijské medaile dali české výpravě tenisté. Tomáš Macháč s Kateřinou Siniakovou porazili v semifinále mixu kanadský tým Auger-Aliassime, Dabrowská 6:3, 6:3 a nejhůř skončí stříbrní. K medaili má blízko pár Linda Nosková a Karolína Muchová, které po dramatickém čtvrtfinále vyřadily tchajwanskou dvojici Sie Šu-wej, Tsao Čch’-a-i (1:6, 6:4 a 14:12). Obhájkyně zlata Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou na ně navázat nedokázaly, s ruským párem Šnajderovou, Andrejevovou padly 1:6, 5:7. Tomáš Macháč první příležitost na olympijské finále promarnil, po boku Adama Pavláska padl v mužském deblu s americkou dvojicí Krajicek, Ram 2:6, 2:6 a čeká je boj o bronz.

Foto: Edgar Su, Reuters

Tenisté Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková se radují z postupu do olympijského finále.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Sinaková si vedle Macháče v mixu naplno vynahradila zklamání ze čtyřhry. Kanaďan Auger Aliassime byl viditelně unavený po vyčerpávající vítězné čtvrtfinálové bitvě s Casperem Ruudem a se zkušenou deblistkou Dabrowskou za českým párem prakticky ve všem zaostávali.

V první sadě Češi za stavu 3:3 podruhé prolomili soupeřům servis a pak už se zápas odehrával podle jejich not. První dějství bylo hotové za 37 minut. Ve druhém duo M+S získalo hned při první příležitosti náskok brejku, který už nepustilo. Může se tak těšit na bitvu o zlato proti Číňanům Čang Č'-čen a Wang Sin-jü.

Fotogalerie

„Ani zdaleka jsem nehrál výborný tenis, ale Katka dneska hrála skvělý mix, fakt výborně. Bylo tam srdíčko a jsme rádi, že zítra můžeme přinést do vesnice medaili, protože to je to, proč jsme sem jeli,“ uvedl Macháč.

„Máme obrovskou radost, že se to povedlo. Že máme pro Česko medaili, protože to vypadá, že máme trošku smolíka a všem sportovcům to nějak utíká a prokluzuje mezi prsty. Dnes to bylo náročné. Jsem mile překvapená, že jsem mix hrála o hodně lépe než debl. Snažila jsem se zapomenout, a to se povedlo,“ řekla Siniaková.

Muchová s Noskovou, které se daly dohromady po odhlášení zraněné Markéty Vondroušové, otočily v Paříži už třetí duel. V super tiebreaku zdolaly v předchozích kolech také Američanky Coco Gauffovou a Jessiku Pegulaovou i Rusky startující v neutrálních barvách Jekatěrinu Alexandrovovou a Jelenu Vesninovou.

Češky prohrály i potřetí na turnaji úvodní set, v němž přišly třikrát o servis. Ve druhé sadě sice nevyužily vedení 2:0, díky dalšímu brejku v páté hře získaly ale znovu náskok a vývoj srovnaly.

Rozhodl dramatický super tiebreak. V něm nejprve české tenistky za stavu 8:9 odvrátily po bekhendovém voleji Muchové u sítě mečbol a poté si samy vypracovaly čtyři možnosti na ukončení zápasu. Při té poslední za stavu 13:12 servírovala Nosková směrem ven z kurtu a Tsao Čch’-a-i vrátila míč jen do autu. V semifinále narazí na Italky a turnajové trojky Saru Erraniovou a Jasmine Paoliniovou.

Fotogalerie

„Zatím v každém kole jsme se v prvním setu tak nějak rozehrávaly. Ve druhém jsme se snažily soustředit na začátek, brejknout je, což se nám povedlo. Soupeřky nám daly trochu šanci a my ji využily. Ony potom nehrály tak skvěle. A v super tiebreku nikdo neví, co se stane, ale nám se z něj znovu podařilo vyjít vítězně,“ řekla Muchová.

A její parťačka Nosková doplňovala: „V super tiebreaku záleží na každém bodu a bylo dobře, že jsme chytly začátek, že jsme si je nenechaly utéct a furt se ve skóre držely. Nakonec jsme to zvládly, i když jsme čelily mečbolu.“

Že jsou zápas od medaile? „Jak je to blízko, tak je to daleko. Budeme se snažit na zítřejší zápas soustředit a třeba chytnout i začátek prvního setu,“ dodala Muchová.

Macháč s Pavláskem v předchozích třech kolech uspěli vždy po obratech a vydařených super tiebreacích, tentokrát už na zvrácení nepříznivého stavu proti americké dvojici Krajicek, Ram neměli (2:6, 2:6). Na antukovém dvorci Suzanne Lenglenové prohráli za 61 minut.

„Dneska to byla škola. Nastoupili na nás a jak začali, tak i skončili. Je vidět, že jsou ve skvělé formě. Včera porazili Nadala s Alcarazem, nedali jim skoro ‚čuchnout‘. Já jsem nehrál dobře. Byl to můj takový den blbec, neměl jsem se čeho chytit. Oni skvěle servírovali. Takže bych to jenom všechno zmuchlal, zahodil a zítra skvěle potrénujeme a připravíme se na zápas v sobotu o placku. Bohužel i tak to v tenise chodí, že vám někdy dají na prd… Dneska jsme nevěděli kudy,“ zhodnotil porážku Pavlásek.

Stále se ale mohou stát ve čtyřhře prvními českými mužskými medailisty z olympijských her. Dosud uspěli pod pěti kruhy jen v roce 1988 Miloslav Mečíř s Milanem Šrejberem, kteří pro Československo získali bronz v Soulu.

Turnajové dvojky Krejčíková se Siniakovou, které obnovily spolupráci speciálně kvůli obhajobě olympijského zlata, doplatily na 34 nevynucených chyb a prohrály za hodinu a půl. V závěru druhého setu sice odvrátily tři mečboly, při tom čtvrtém ale neuspěly.

První sada utekla českým tenistkám hned v úvodu, kdy přišly dvakrát o servis a ztrátu 0:5 už nedohnaly. Také ve druhé sadě získaly první brejk Šnajderová s Andrejevovou. Za stavu 4:5 se Siniakové a Krejčíkové podařilo odvrátit na returnu dva mečboly a vynutit si pokračování. Siniaková ale poté servis neudržela a Rusky si vypracovaly při podání Andrejevové další dva mečboly. Ten druhý a čtvrtý v zápase pak využily.

„Bylo to těžké, moc to bylo těžké. Ale nemyslím si, že to bylo úplně o nich, spíš o nás. Dneska jsme nepředvedly dobrý výkon, hodně jsme chybovaly. Ony hrály úplně bezchybně, prostě se nám to nesešlo,“ řekla Siniaková. „Bylo super, že jsme bojovaly. Že i když jsme nehrály vůbec dobře, tak jsme to dokázaly odvrátit. Nechaly jsme tam všechno. Zrovna ale v důležité momenty jsem nezaservírovala nejlépe.“

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.