Hlavní obsah

Fantazie! Ondra postoupil ze třetího místa, čeká ho boj o zlato

Aktualizováno

Skvělá práce! Český lezec Adam Ondra bude na olympijských hrách v Paříži bojovat o medaile. Ve druhé polovině semifinále a tedy lezení na obtížnost získal 68,1 bodu, s celkovým ziskem 116,8 bodu jde do finále ze třetí příčky. První dvě místa obsadili Japonec Sorato Anraku a Brit Toby Roberts.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ondra si počínal v semifinále nekompromisně a zalezl vysoký počet bodů

Článek

Ondra šel na řadu jako třináctý z dvaceti lezců, měl tedy jasný úkol. Pro zajištění účasti ve finále mu stačilo, aby se posunul na čelo průběžného pořadí a zajistil si tím nejhůře konečnou osmou pozici. Musel si ale dávat pozor na zapeklitou stěnu, na níž někteří elitní lezci selhali a připravili se tak o páteční medailové klání. Například japonský favorit Tomoa Narasaki, jenž šel na řadu po Ondrovi, brzy selhal a do finále se nepodívá.

Brněnský rodák si ale z nástrah, které pro něj připravili stavěči, nic nedělal. Ani z toho, že v určité části stěny dlouho visel jen na rukou. Velice jistým výkonem si dolezl pro 68,1 bodu, čili až do začátku poslední zóny se čtyřbodovými chyty. Kromě něj se do ní dostali jen Španěl Alberto Gines Lopéz, který postoupil ze čtvrtého místa, a lídr Anraku s druhým Robertsem. Čtveřice, která byla v obtížnosti nejúspěšnější, se do finále podívá spolu s dalšími čtyřmi lezci.

Kombinace muži - postupující do finále
1. Soraku Anrato (Japonsko) 137,0
2. Toby Roberts (Velká Británie) 122,2
3. Adam ONDRA (Česko) 116,8
4. Alberto Ginés López (Španělsko) 100,7
5. Jakob Schubert (Rakousko) 98,8
6. Paul Jenft (Francie) 91,1
7. Colin Duffy (USA) 87,9
8. Hamish McArthur (Velká Británie) 79,3
zbylých 12 lezců vypadlo v semifinále

Úvodní část semifinále absolvoval Ondra spolu s dalšími devatenácti olympioniky v pondělí, kdy zdolával čtyři stěny v rámci boulderingu. A to nejlepší si schoval na konec. Jako jeden z pouhých čtyř lezců dokázal dosáhnout konečného chytu („topovat“) na posledním boulderu, což jej vyšvihlo vzhůru v pořadí.

Vzhledem k vysoké obtížnosti se totiž topovalo opravdu poskrovnu, na všech stěnách v součtu sedmkrát. Jednatřicetiletá ikona svého sportu zakončila boulderingovou část kvalifikace na páté příčce s 48,7 bodu.

Kombinace boulderingu a lezení na obtížnost na hrách v Paříži

Český lezec Adam Ondra se na olympiádě představí ve dvojkombinaci disciplín – bouldering a lezení na obtížnost. Dvacetičlenné startovní pole se v semifinále utkalo o osm postupových míst do bojů o medaile.

V boulderingu lezci čelí čtyřem stěnám, které předtím nesmějí vidět. V časovém limitu se musejí dostat co nejdále. Ideálním scénářem je dosažení konečného chytu, které je oceněno 25 body. Dílčí body lze získat za dolezení do dvou zón. První je oceněna pěti, druhá deseti body. Jedna desetina bodu se odečítá za každý neúspěšný pokus. Celkový výsledek v boulderingu je součtem zisku bodů z jednotlivých stěn, maximem je rovná stovka.

V lezení na obtížnost je cílem v určeném časovém limitu dolézt na vrchol stěny. Na stěně je určitým počtem bodů oceněno posledních čtyřicet chytů, jichž se lezci snaží dosáhnout. Každý chyt ze závěrečné desítky je za čtyři body, deset předcházejících za tři, deset ještě před nimi za dva a prvních deset ze závěrečné čtyřicítky za jeden. Maximem je tedy opět rovná stovka.

Semifinálový bouldering proběhl v pondělí, lezení na obtížnost přišlo na řadu ve středu. Body z obou disciplín se sčítají, osm lezců s nejvyššími zisky se probojuje do pátečního finále (10:15 bouldering, 12:35 lezení na obtížnost).

Následovala obtížnost, parádní představení českého olympionika a zisk 68,1 bodu. Ondrovi tedy semifinále vyšlo na jedničku, s celkovými 116,8 bodu si zajistil pohodlný postup do pátečního finále. V něm se bude snažit vylepšit šesté místo z předchozích her v Tokiu, kde mu šanci na medaili v trojkombinaci sebralo lezení na rychlost, které už je v Paříži samostatnou disciplínou.

Fotogalerie
XXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Sportovní lezení:
Muži:
10:00 Kombinace muži - semifinále obtížnost