Hlavní obsah

I přes úžeh dokázala postoupit. Finále Miculyčové je ale v ohrožení

Aktualizováno

Zrušené tréninky kvůli dešti a teď enormní vedro doprovázené zdravotními problémy. Česká cyklistka Iveta Miculyčová ale zvládla na své premiérové olympiádě postoupit z páté příčky do finále disciplíny BMX freestyle, když za obě jízdy dostala v průměru 84,46 bodu. Je ale otázkou, kdy a jestli vůbec se boj o medaile uskuteční.

Foto: Profimedia.cz

Bikrosařka Iveta Miculyčová při své premiéře pod pěti kruhy postoupila do finále.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Osmnáctiletá Miculyčová, Královna cyklistiky z roku 2022, dvojnásobná mistryně Evropy a bronzová ze světového šampionátu, patří na olympiádě mezi největší české medailové naděje.

V kvalifikaci absolvovala první jízdu na jistotu (83,60 bodu), nedopustila se žádné výrazné chyby. Ve druhé (85,33) se většina závodnic zlepšovala, a to včetně Miculyčové, která tentokrát zvolila jinou a odvážnější sadu triků. Ve své skupině obsadila třetí a celkově páté místo, což znamená postup do finále.

„Ve druhé jízdě jsem na spině předvedla otočku o 360 stupňů, což jsem nezkoušela ani v trénincích. Hlavně jsem o část z nich přišla, protože jsem měla úžeh. Ani jsem moc nespala, takže jsem víc než spokojená,“ prozrazuje Miculyčová.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Iveta Miculyčová v olympijském parku.

Dodává, že s úžehem se logicky nejelo moc dobře. „Ale měla jsem super tým kolem sebe, který mě ochlazoval,“ děkuje.

„Upřímně řečeno, na to, v jakém byla stavu, jak byla bez síly a co protrpěla skrze zdravotní problémy, podala super výkon. I bez toho, že jsme měli málo času na trénink, dva dny nám propršely, musím chválit,“ dodává trenér Michael Beran.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Iveta Miculycová během rozcvičky před kvalifikací v kategorii BMX freestyle

Miculyčová předvedla v kvalifikaci například trik cliffhanger, který se často dělá na motorce. Závodník chytne nohama řídítka, pustí se ruce a přitom napne tělo. „To umí úplně perfektně v podstatě jediná z holek,“ říká Beran. Diváci viděli i cannonball, kdy se oběma rukama chytí za řídítka a pustí nohy.

„Do finále jsem si schovala dost triků, které jsem ale v olympijském parku nezkoušela. Šla jsem na sto procent – buď všechno, nebo nic. Užila jsem si atmosféru,“ komentuje Miculyčová, kterou před startem her trápilo zranění kotníku. V záloze tak má i trik flair, což je backflip otočený o 180 stupňů a lehce mimo osu.

Finále je na programu ve středu od 13:10 hodin, jenže meteorologové hlásí v Paříži na úterní večer a téměř celou středu vydatné deště.

„Je to neoficiální zpráva, ale kdyby propršela středa, tak by se finále přesunulo na čtvrtek 1. srpna. A kdyby propršel i tento den, budou se počítat výsledky z kvalifikace,“ nastiňuje Beran. Podmínka pro uskutečnění bojů o medaile je jednoduchá – musí být sucho. A vysušit areál po deštích může zabrat kolem tří hodin, záleží na síle sluníčka.

Miculyčová bude případně velkou adeptkou na zisk medaile. „Má velký potenciál a umí se i kousnout. Nechci říct na krev, ale když si uvědomí, že jí o něco jde, tak se to dokáže,“ zdůrazňuje Beran.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Cyklistika:
Freestyle BMX - kvalifikace:
Ženy:
1. Robertsová (USA) 91,45
...5. MICULYČOVÁ (ČR) 84,46.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.