Hlavní obsah

Bikerka Ferrandová-Prévotová získala zlato, Holubová neuspěla

Aktualizováno

Závod horských kol na olympijských hrách v Paříži vyhrála domácí hvězda Pauline Ferrandová-Prévotová před Američankou Haley Battenovou a Švédkou Jenny Rissvedsovou. Jediná Češka na startu Adéla Holubová obsadila 31. místo.

Foto: George Walker IV, ČTK/AP

Pauline Ferrandová-Prévotová po ovládnutí závodu horských kol na olympijských hrách v Paříži

Článek

Dvaatřicetiletá Ferrandová-Prévotová, která přes velké úspěchy v různých disciplínách neměla dosud z předchozích tří startů pod pěti kruhy medaili, ujela soupeřkám už na začátku druhého ze sedmi okruhů. Náskok postupně bezchybným a soustředěným výkonem navyšovala a v cíli měla nakonec k dobru tři minuty.

„Přemýšlela jsem pouze o sobě, a nikoliv o ostatních, jela jsem si svůj vlastní závod. Byla jsem jako robot. Nevnímala jsem okolí a neslyšela vůbec nikoho na trati, dokonce ani rodiče. Byla jsem prostě na misi,“ uvedla zkušená Francouzka.

Titul olympijské vítězky přidala Ferrandová-Prévotová k pěti titulům mistryně světa, jež získala jako jediná žena v historii. Na MS triumfovala v letech 2015, 2019, 2020, 2022 a loni. Vedle toho má bronz z roku 2017. Je také dvojnásobnou evropskou šampionkou z let 2020 a 2021.

Na první cenný kov z olympiády dosáhla i Battenová, která jela poslední dvě kola ve dvojici s Rissvedsovou. Olympijské vítězce z Ria de Janeiro ale před koncem poodjela a mohla slavit stříbro.

„Dlouho dopředu jsem si představovala, jak tady skončím s medailí na krku, takže jsem věděla, že budu cítit něco výjimečného. Teď ale nedokážu vysvětlit, jak moc úžasné to je. Měla jsem dnes v sobě něco mimořádného, z nějakého důvodu mě vůbec nebolely nohy. Chtěla jsem hrozně moc uspět a dala jsem do toho celé srdce i duši,“ řekla Battenová.

Velkou radost z medaile měla ale i třetí v cíli Rissvedsová, která se během kariéry po triumfu před osmi lety v Riu musela vypořádat s psychickými problémy.

Smolně skončil závod pro dvě medailové spolufavoritky. Francouzka Loana Lecomteová, mistryně Evropy z roku 2022 a loňská vicemistryně světa, projela cílem jako vedoucí závodnice po prvním okruhu, v dalším průběhu měla ale těžký pád na kamenité sekci a musela odstoupit.

Nizozemka Puck Pieterseová, která letos dokázala obhájit titul mistryně Evropy, byla dlouho nejlepší z pronásledovatelek Ferrandové-Prévotové a zdálo se, že míří neochvějně za stříbrem. Během pátého kola však měla defekt a propadla se až na sedmou příčku. Nakonec skončila čtvrtá o 21 sekund za Rissvedsovou.

Jednadvacetiletá Holubová byla při olympijské premiéře klasifikována se ztrátou dvou kol. Za sebou nechala jen pět soupeřek.

„Umístění Adélky – jedné z nejmladších závodnic v pelotonu pařížského závodu – koresponduje s jejími současnými možnostmi, ale i možnostmi českého týmu žen. Nemá cenu si cokoliv nalhávat, zatím nemáme závodnici, která by byla schopná konkurovat síle startovního pole, které se v Paříži sešlo. Nicméně jsem přesvědčený, že za čtyři roky v Los Angeles už na tom budeme mnohem lépe,“ uvedl pro svazový web reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

.