Hlavní obsah

Ostrý spor o olympiádu. Češka napadla nominaci kolegyně, s žalobou neuspěla

Aktualizováno

Táhnoucí se kauza je u konce. Začala už na začátku června, kdy Český svaz cyklistiky zveřejnil nominaci bikerů na olympijské hry. Do Paříže byla vybrána 21letá Adéla Holubová, o třináct let zkušenější Jitka Čábelická ostrouhala. Od svazu však cítila podraz kvůli tomu, že prý v průběhu měnil nominační kritéria. Stěžovala si proto otevřeným dopisem u Českého olympijského výboru (ČOV) a nyní i u Mezinárodní sportovní arbitráže (CAS). Ta její žalobu zamítla krátce před startem ženského závodu horských kol.

Foto: Profimedia.cz

Bikerka Jitka Čábelická při závodě Světového poháru v cross country (archivní snímek)

Článek

Čábelická přišla o nominaci na olympiádu poté, co prohrála vzájemný souboj s Holubovou na Českém poháru v Bedřichově. Den po závodě však veřejně obvinila svaz z podrazu. „Poslalo mě to do kolen. Vlastně jsem zjistila, že veškerá moje snaha a úsilí za celé jaro, vlastně za celý olympijský cyklus, byla zbytečná. Ale nás se jen tak nezbavíte, dál budeme hrát fair play,“ uvedla na svém Instagramu 9. června.

Vedle otevřeného dopisu pro ČOV bikerka se svým manželem a manažerem v jedné osobě Pavlem Čábelickým podala podnět k šetření i na Kontrolní komisi Českého svazu cyklistiky (ČSC) nebo na Mezinárodní cyklistickou unii UCI.

„Jako na poslední instituci se nyní Jitka Čábelická obrátila na Mezinárodní sportovní arbitráž, kterou žádala, aby byla změněna nominace. Znovu napadla rozhodnutí ČSC a ČOV týkající se nominace na olympijské hry a žádala, aby ad hoc divize CAS rozhodla, že nebyla dodržena platná nominační kritéria. Zároveň apelovala, že ČSC a ČOV jsou povinny znovu zvážit nominaci na olympijské hry 2024 a zajistit nominaci paní Jitky Čábelické pro tuto disciplínu,“ uvedl cyklistický svaz v tiskové zprávě.

Prezidentu svazu Petru Markovi se navíc nelíbí, že zkušená bikerka údajně zatáhla do konfliktu i svoji mladší reprezentační kolegyni. „Čábelická uvedla jako další stranu sporu nominovanou Adélu Holubovou, což považujeme za absolutně nefér,“ mínil Marek.

Ke sporu se vyjádřil i Český olympijský výbor. „Měli jsme dost informací, abychom považovali nominaci Adély Holubové na olympijské hry od Českého cyklistického svazu od začátku za oprávněnou,“ uvedl ve prohlášení pro Sport.cz. „Zároveň jsme se v průběhu jednání arbitráže ohradili proti tomu, že do něj žalující strana zatáhla i závodnici, kterou v neděli čeká olympijská soutěž. To jsme považovali vůči Adéle za krajně nevhodné a necitlivé,“ doplnil ČOV.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Čábelický však s těmito tvrzeními nesouhlasí. „Dle oficiálního dokumentu CAS není Adéla uvedena jako další strana v podání žaloby, ale její zapojení si vyžádal sám CAS, nikdo jiný. Ten vyzval Český svaz cyklistiky i Český olympijský výbor k zaslání kontaktu na Adélu, na kterou ani jeden z těchto orgánů nereagoval. Pokud ji chtěli chránit a udržet mimo toho dění, stačilo uvést zástupný kontakt k vyřízení této situace za Adélu s odkazem na přípravu směrem k olympijským hrám,“ uvedl Čábelický pro Sport.cz.

Mezinárodní sportovní arbitráž se sporem zabývala přímo v dějišti olympijských her v Paříži. A v pátek odpoledne žalobu zamítl s tím, že celé odůvodnění bude uveřejněno později.

Takový verdikt pochopitelně svaz potěšil. „Jsme rádi, že i Mezinárodní sportovní arbitráž potvrdila naše rozhodnutí, protože jsme postupovali v souladu s platnými nominačními kritérii a nedošlo k žádnému porušení pravidel,“ prohlásil Marek.

Podle Čábelického ale rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže neznamená, že svaz měl pravdu. „CAS odůvodnění zamítnutí zatím nezaslal, takže není jasné, zda dal za pravdu svazu a potvrdil platnost jejich nominace, nebo zda šlo o zamítnutí z důvodu termínového podání žaloby,“ vysvětloval manžel a manažer cyklistky.

„Na základě nečinnosti ČSC i ČOV jsme se rozhodli žalobu podat i s vědomím porušení termínu, na ad hoc divizi CAS je totiž možné podat pouze spory, které vzniknou deset dní před začátkem olympiády. Arbitráž má tedy plné právo tuto žalobu nakonec i přes dlouhé slyšení zamítnout právě z tohoto důvodu. Pokud to tedy tak skutečně je, což teď nikdo neví, žaloba bude směřovat dále běžnou cestou na CAS,“ líčil Čábelický.

O nominaci na olympiádu už je však definitivně rozhodnuto. „Věříme, že tyto negativní útoky nijak nepoznamenaly Adélu Holubovou a budeme jí v neděli držet palce k co nejlepšímu výsledku,“ dodal Marek.

Mladou reprezentantku celý spor mrzel. „Byla jsem překvapená. Pokud Jitka s nominačními kritérii nesouhlasila, měla se ozvat dříve, a ne až po závodě v Bedřichově. Udělala se z toho velká kauza. Já byla nejprve v euforii, tohle mi radost z nominace do Paříže kazilo,“ líčila Holubová v rozhovoru pro server WeLoveCycling.

„Pak jsem i chvíli pochybovala, jestli je vlastně moje účast stoprocentní a já do Francie skutečně poletím. Pro psychické rozpoložení nešlo o nic příjemného. Pak jsem si ke všemu přečetla nějaké diskuse pod zprávami o celé situaci a bylo mi z toho zle. Raději jsem to přestala řešit a soustředila se jen sama na sebe,“ popisovala.

Start ženského závodu cross country je na programu už v neděli od 14:10 hodin. Holubová se představí pod pěti kruhy poprvé. Čábelická, která před týdnem získala svůj šestý titul mistryně republiky, se zúčastnila minulé olympiády v Tokiu, kde skončila na 22. pozici.