Hlavní obsah

Bídná kvalita olympijských kurtů. Je to ještě antuka, nebo spíš beton?

Pořád jsme v srdci antukového světa Roland Garros, pořád mají kurty cihlově oranžovou barvu, jenže skutečně je to pořád antuka? „Ne! Je to úplný beton s nějakým popraškem,“ posteskne si tenistka Kateřina Siniaková. Jakub Menšík, další z českých tenisových olympioniků, kriticky přidá: „Kvalita těch kurtů je podstatně horší než na French Open, což mi přijde škoda. Jsme přece na olympiádě.“

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Rafael Nadal na pařížské antuce

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Ano, areál u Buloňského lesíka se sice kvůli olympiádě převlékl do jiných barev, jenže proměnila se - a to k horšímu - také kvalita kurtů. „Za mě je to jedno velké zklamání, mohli si s tím kvůli olympiádě dát větší práci,“ říká smutně Kateřina Siniaková, obhájkyně deblového zlata.

A odhaduje, že po tradičním grandslamu z přelomu května a června se na dvorcích na nic moc nesáhlo. „Jak to skončilo, tak to nechali.“ S hodnocením souhlasí i její parťák ze smíšené čtyřhry Tomáš Macháč. „Kurty jsou horší než na Roland Garros, odskoky nejsou ideální.“

Jakub Menšík sice letošní grandslam v Paříži nestihl, nicméně dobře si pamatuje krásnou rovnou antuku ze svých juniorských let. A i on kroutí hlavou nad současným stavem, zvlášť když může porovnat třeba s dvorci z chorvatského Umagu, kde ještě v pátek hrál. „Možná mám odsud otupělé smysly, ale shodujeme se s ostatními. Podklad je betonový, víceméně jen kluzký beton a letí to. Kvalita je tak podstatně horší,“ dodává Menšík.

Siniaková pak upozorňuje, že nepříliš opečovávané kluzké kurty s sebou přinášejí riziko zranění. „Může to být nebezpečné. Někdo podklouzne, spadne na zápěstí… Já se při jednom balonu nebyla schopna rozběhnout. Nebo vám to pak naopak jede a ani se to nezastaví. Nic příjemného,“ líčila.

Sama se v nedělním duelu s domácí Clary Burelovou musela po skluzu, kdy ji píchlo v lýtku, nechat ošetřit. „Měla jsem strach a doufám, že to není nic vážného.“

Také Karolína Muchová, která se vrátila do areálu po více než roce od svého zdejšího finále, při otázce na kurty okamžitě zpozorní. „Taky mi to přijde horší. Je to i křivější, zkrátka zvláštní. Ale ono je to celkově jiné, než když se tu hraje Roland Garros.“

Že je olympijský turnaj v mnohém jinačí než tradiční grandslamová zastávka, ukázal už Londýn v roce 2012. Tehdy srdce konzervativce plakalo, když tenisté mohli místo tradiční wimbledonské bílé oblékat barevné kombinace, a i publikum bylo jiné, rozvernější. Také v Paříži si tenisté všímají zvláštností, které hry přinášejí. Třeba menšího počtu diváků, kteří ale o to víc fandí dle státní příslušnosti. Nižší je i šrumec, který tu v úvodních dnech květnového turnaje panuje.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Člověk je zvyklý na luxus, skvělé jídlo, olympiáda je v tomto skromnější, ale zase v tom je její kouzlo,“ říká Menšík. I Macháč zmíní jídlo. „Je jiné.“ Lepší, nebo horší? „To nebudu říkat,“ odpoví s úsměvem. Při úvodním duelu se mu nepozdávaly ani míčky, o nichž se s hlavní rozhodčí bavila také Barbora Krejčíková, když jich místo šesti najednou měla na kurtu jen čtyři.

Až později se dočkala dalších…

Zkrátka jsme na Roland Garros, ale Roland Garros to není.