Hlavní obsah

Basketbal na olympijských hrách trhal rekordy v návštěvnosti

Na basketbalové turnaje na olympijských hrách v Paříži zavítalo 1 078 319 diváků, kteří tak vytvořili rekord v návštěvnosti. Dosavadní maximum z her v Atlantě v roce 1996 překonali o více než deset tisíc, přestože se letos hrálo o 40 zápasů méně.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Stephen Curry (vpravo) je známý svou typickou oslavou „Night, night“. Ve finále olympiády se k němu přidal i legendární LeBron James.

Článek

Před 28 lety přišlo na 92 utkání mužů a žen do obří haly SuperDome s kapacitou přes 30 tisíc míst celkem 1 068 032 fanoušků. Letos byl tento počet překonán, i když na play off se basketbalové týmy přesunuly z fotbalového stadionu v Lille do pařížské haly Bercy, kam se vejde jen 13 tisíc diváků.

Průměrná návštěvnost činila 20 737 diváků. Na mužské zápasy chodilo v průměru 21 711 fanoušků, na ženská utkání jen o něco málo méně (19 763).

Závěrečný zápas základní části turnaje žen v Lille mezi domácí Francií a Austrálií dokonce přinesl divácký rekord na ženském basketbale v Evropě - 27 193 lidí.

Oba turnaje ovládly favorizované americké týmy. Muži zvítězili na páté olympiádě za sebou, ženy vyhrály dokonce poosmé v řadě.