Hlavní obsah

Skandál na olympiádě. Australský trenér plavců doufá ve výhru soupeře

Australský olympijský výbor řeší skandál kolem letošních olympijských her v Paříži. Trenérovi plavců Michaelu Palfreyovi hrozilo, že bude muset opustit olympijský tým. Krátce před zahájením her totiž vyřkl přání, aby jihokorejský plavec Kim Woo-min porazil ostatní soupeře, včetně Australanů, a získal zlatou medaili.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační snímek australského plavce

Článek

„Opravdu doufám, že vyhraje, ale v co doufám nejvíce, že bude hlavně plavat dobře,“ řekl Palfrey o Woo-minovi v rozhovoru korejským médiím, který měl zakončit slovy: „Do toho, Koreo!“ Australský trenér je totiž i koučem korejského plavce a zkrátka mu přeje úspěch na pařížské olympiádě.

Palfrey je však primárně součástí trenérského týmu australského výběru na probíhajících hrách. A právě ve výpravě oceánské země vyvolal jeho výrok velký poprask. Mezi Woo-minovy konkurenty totiž patří i australští mistři světa Elijah Winnington a Sam Short.

K celé záležitosti se následně ve čtvrtek na tiskové konferenci vyjádřil Rohan Taylor, hlavní trenér australských plavců. „Jsem k tomu velmi kritický. Zvažovali jsme dvě možnosti. Buď Palfrey zůstane s námi v Paříži, nebo pojede domů,“ zmínil kouč.

Nakonec se však rozhodli pro setrvání. „S Michaelem jsme měli týmovou schůzku, kde se nám Michael omluvil za svá slova. Po další debatě s týmem jsem se nakonec rozhodl, že pro tým bude aktuálně nejlepší, když s námi v Paříži zůstane.“ popisoval Taylor. „Věc ale bude mít následky, budeme to řešit ještě po návratu domů,“ dodal k incidentu.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.