Hlavní obsah

Američanka je zdrcená z odebrání medaile. Spravedlnosti bude učiněno za dost, píše fanouškům

Americké gymnastce Jordan Chilesové rozhodnutí o odebrání bronzové olympijské medaile z prostných zlomilo srdce. V příspěvku na instagramu uvedla, že verdikt považuje za nespravedlivý a hodlá proti němu dál bojovat. Sportovní arbitráž CAS na třetí místo vrátila Anu Barbosuovou poté, co vyhověla námitce Rumunů, že protest americké strany přišel pozdě.

Foto: Morry Gash, ČTK/AP

Jordan Chilesová (vpravo) slaví se Simone Bilesovou zisk cenných kovů z prostných.

Článek

Chilesová původně dostala za cvičení 13,666 bodu a byla pátá. Rozhodčí ale po přezkoumání uznali vyšší obtížnost jednoho z předvedených prvků a přehodnotili konečnou známku na 13,766. Tím o 66 tisícin předstihla Barbosuovou, která už mezitím začala zisk medaile slavit. CAS ale rozhodl, že protest přišel čtyři sekundy po minutovém limitu, a nařídil vrátit bronz rumunské reprezentantce. Tento verdikt v neděli potvrdil i Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Chilesová se s tím těžko smiřuje. „Nemám slov. Tohle rozhodnutí mi připadá nespravedlivé a je velkou ranou nejenom pro mě, ale pro všechny, kteří mě v mojí cestě podporovali,“ napsala třiadvacetiletá gymnastka, která byla v Paříži členkou zlatého amerického družstva.

Velmi se jí dotkly také následné rasistické útoky na sociálních sítích. „Dala jsem do tohoto sportu své srdce a duši a jsem tak hrdá, že mohu reprezentovat svoji kulturu a vlast,“ doplnila závodnice tmavé pleti.

Americká gymnastická federace předložila arbitráži jiný záznam, na jehož základě chtěla dokázat, že trenérka Cécile Landiová limit na protest nepřekročila. To ale CAS zamítl a Američané oznámili, že se odvolají ke švýcarskému federálnímu soudu. Ani samotná Chilesová se nechce bronzu vzdát. „Čelím nyní jednomu z nejtěžších okamžiků své kariéry. Přistoupím k této výzvě stejně jako k těm ostatním - udělám maximum, abych zajistila, že bude spravedlnosti učiněno zadost. Věřím, že na konci této cesty zodpovědní lidé udělají správnou věc,“ dodala.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.