Hlavní obsah

Američané nasadí do čtvrtkařské štafety šestnáctiletého rekordmana Wilsona

Šestnáctiletý běžec Quincy Wilson nastoupí v pátečním rozběhu štafety na 4×400 metrů v Paříži a stane se nejmladším americkým atletem, který se kdy představil na olympijských hrách v mužské kategorii. Uvedla to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Quincy Wilson nastoupí v pátečním rozběhu štafety na 4×400 metrů

Článek

Wilson si vysloužil místo v americkém olympijském týmu poté, co v červnu v národní kvalifikaci obsadil šesté místo. Při tom dvakrát překonal světový rekord v kategorii do 18 let, který držel 42 let jeho krajan Darrell Robinson. V rozběhu dosáhl času 44,66 sekundy, v semifinále se zlepšil na 44,59.

O necelý měsíc později na mítinku v Gainesville ještě zrychlil a s výkonem 44,20 je nyní jedenáctý v letošních světových tabulkách. Ve středečním finále individuální čtvrtky v Paříži, které vyhrál jeho krajan Quincy Hall za 43,40 a zařadil se na čtvrté místo v historických tabulkách, by Wilsonův čas znamenal šesté místo.

Wilson překoná steeplaře Arthura Newtona (1904), mílaře Jima Ryuna (1964) a sprintera Erriyona Knightona (2021), kteří startovali na olympiádě v 17 letech.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.