Hlavní obsah

Adamczyková tipuje 12 medailí a marně shání kabátek z olympijské kolekce

S manželem Markem si už zašli do galerie moderního umění Centre Pompidou, do pondělí si ještě chtějí střihnout návštěvu zápasů v plážovém volejbale, tenisu i závody tolik milovaných koňů. „Já jsem v Paříži poprvé a jsem nadšená,“ líčí snowboardkrosařka Eva Adamczyková. Je teď v požehnaném stavu, do Francie dorazila na pozvání Českého olympijského výboru, aby tu v pátek slavnostně otevřela Český dům, a proměnila se ve fanynku.

Český olympijský dům v PařížiVideo: Robert Sára

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Otázky, zda už s manželem znají pohlaví budoucího potomka, přecházejí s mlčením a úsměvem. Když ale padne dotaz, kolik Česko získá na olympiádě medailí, Eva Adamczyková okamžitě vypálí: „Můj tip je dvanáct a myslím, že z toho budou čtyři zlaté.“ Do pondělí bude coby vášnivá fanynka podporovat české sportovce přímo v Paříži, pak doma od televize.

Těšíte se na roli aktivní fanynky?

Ano, z této pozice jsem olympiádu ještě nezažila a moc mě to zajímalo. Naštěstí jsem od olympijského výboru dostala možnost tady být. Něco ještě natočíme pro olympijský výbor a byla jsem jednou z těch, kteří otevřeli Český dům. K těm mám samozřejmě kladné vzpomínky, protože jsem je sama díky oslavám svých medailí v minulosti zažila. Tak jsem to velice ráda přijala.

Jak se vám líbí kulisy Paříže?

Jsou nádherné, i když asi trochu zkreslené, než jak Paříž běžně žije. Ta největší místa jsou zavřená, někam jsme se vůbec nedostali, někde je to právě klidné, protože tam vůbec nejezdí auta. Já jsem nadšená, nikdy jsem v Paříži nebyla, moc se mi zatím líbí.

Foto: ČTK

Eva Adamczyková s manželem Markem slavnostně otevřeli Český olympijský dům v Paříži.

A jak se vám líbí česká nástupová kolekce?

Mně se líbí. Nástupové kolekce vždycky budí emoce. Slyšela jsem, že i americká kolekce se v Americe nelíbila, takže je to všude asi úplně stejné. Je skvělé, že máme každý různé názory a že je můžeme mít. Mně se líbí tak, že už jsem tady zjišťovala, jestli ten kabátek nejde někde sehnat. Nejde! Musela bych se kvalifikovat na olympiádu a to nezvládnu v žádném letním sportu. To po mně nikdo nemůže chtít.

Vybaví se vám tady vzpomínky na vaše olympijské účasti?

Ano. Já mám hrozně ráda olympijskou atmosféru, ať už ve vesnici, kde jste jako jeden tým a navzájem se podporujete. Nebo že nám v Českém domě upečou české pečivo, což jsme my v Koreji obrovsky ocenili. Byla to velká přidaná hodnota, i když se to nezdá.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.