Hlavní obsah

Aby mohla závodit, musí přibrat. Češka je černým koněm olympijské soutěže

Řeší opačný problém než většina ostatních sportovců z podobných odvětví. Aby splnila podmínky své kategorie, váhu na poslední chvíli neshazuje, ale nabírá. Teakwondistka Petra Štolbová tak před olympijskou premiérou detailně počítá, kolik kilokalorií potřebuje do těla dostat.

Češi budou mít poprvé na olympiádě zastoupení v taekwondu. O úspěchu rozhodují senzory v ponožkách Video: Sport.cz

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Účast pod pěti kruhy si 23letá reprezentantka zajistila v březnu jako první český zástupce taekwonda v historii. Zatímco stříbro minulý rok na Evropských hrách i bronz na květnovém mistrovství Evropy vybojovala v kategorii do 62 kilogramů, na hry se kvalifikovala ve váze nad 67 kilo.

„Teď mám mezi 65 a půl a 66,“ popisovala po úterním tréninku, přičemž do akce jde v Grand Palais v sobotu ráno.

„Mám strašně rychlý metabolismus a tím, jak trénujeme dvakrát denně a intenzivně, tak mi přibírání jen tak samo nejde,“ vysvětluje Štolbová. Pracuje hodně na bílkovinách, do těla dostává mnoho sacharidů.

„Doma jsem si dávala proteinové nápoje. Banán, ovesné vločky. Měla jsem i krabičky vypočítané na tři tisíce kilokalorií, k tomu právě kalorické drinky, takže celkem kolem čtyř tisíc. Šlo mi to hezky,“ dodává. A v době před vážením ještě využije jedné finty. „Bude muset dopíjet,“ říká trenér Viktor Jankovský.

V prvním kole čeká Štolbovou Korejka I Ta-pin, která bude proti české reprezentantce jasnou papírovou favoritkou.

Foto: ČOV/Matyáš Klápa

Radost Petry Štolbové

„Péťa má sice nasazenou dvojku, ale v taekwondu je všechno možné. Má výhodu, že ji v kategorii nikdo pořádně nezná, je černým koněm soutěže. V nižších vahách bojovala velmi dobře, už dokázala porazit medailistky z mistrovství světa i Evropy,“ nastiňuje Jankovský.

Tím, že kategorie nemá horní hranici, může Štolbová v průběhu soutěže narazit na mnohem těžší soupeřky. Třeba o 15, 20 nebo až 30 kilo.

„Moc na to nekoukám. Mám odmalička motto, že pokud chci vyhrát, musím porazit každého. Budu čerpat z flexibility a rychlosti,“ popisuje. „Je také vytrvalejší. Používá techniky, na jaké holky nejsou zvyklé,“ doplňuje trenér.

Už s probojováním se na hry je Štolbová spokojená. A kdo ví, třeba z toho bude po bronzových kordistech další senzace v Grand Palais. „Kdyby šlo všechno hladce, tak musím vyhrát čtyři zápasy, abych měla zlato,“ usmívá se.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.